Кои се 10-те најбогати луѓе во светот

98

Милијардерите играат голема улога во обликувањето на глобалната економија, политиката и филантропијата. Форбс го проценува нивниот број во 2022 година на точно 2.668.

Многу од овие милијардери се основачи на технолошки гиганти, а голем дел од своето богатство сè уште имаат во компаниите што ги основале.

Со толку голем дел од нивното богатство во акции со кои се тргува јавно, нето вредноста на најбогатите може да варира според пазарните проценки. На пример, Илон Маск, основачот и извршен директор на Tesla и најбогатиот човек во светот, забележа зголемување на неговата нето вредност во 2021 година благодарение на зголемувањето на цената на акциите на Tesla, која се зголеми за речиси 50% во текот на 2021 година. Тој моментално поседува 16%. на компанијата. Неговото богатство во септември 2022 година беше 241 милијарда долари.

Спротивно на тоа, основачот и извршен директор на Мета Платформи (компанијата што ги води Facebook, Instagram и Whatsapp) Марк Цукерберг отпадна од топ 10 во февруари 2022 година, кога цената на акциите на компанијата падна по разочарувачкиот извештај за заработка. Нето вредноста на Цукерберг во ноември 2022 година беше проценета на 36,1 милијарди долари, што не е доволно за Топ 10.

Еве ја листата на 10-те најбогати луѓе на планетата, според индексот на милијардери на Блумберг, од 1 ноември 2022 година:

1. Илон Маск
Возраст: 51
Место на живеење: Тексас
Нето богатство: 203 милијарди долари

2. Бернард Арно
Возраст: 73
Место на живеење: Париз
Нето богатство: 138 милијарди долари

3. Гаутам Адани
Возраст: 60
Место на живеење: Гургаон, Индија
Нето богатство: 125 милијарди долари

4. Џеф Безос
Возраст: 58
Место на живеење: Вашингтон
Нето богатство: 126 милијарди долари

5. Бил Гејтс
Возраст: 67
Место на живеење: Вашингтон
Нето богатство: 111 милијарди долари

6. Ворен Бафет
Возраст: 92
Место на живеење: Небраска
Нето богатство: 103 милијарди долари

7. Лери Елисон
Возраст: 78
Место на живеење: Хаваи
Нето богатство: 93,7 милијарди долари

8. Лери Пејџ
Возраст: 49
Место на живеење: Калифорнија
Нето богатство: 87,8 милијарди долари

9. Мукеш Амбани
Возраст: 65
Место на живеење: Мумбаи, Индија
Нето богатство: 87,6 милијарди долари

10. Сергеј Брин
Возраст: 49
Место на живеење: Калифорнија
Нето богатство: 84 милијарди долари