Кои се 10 -те најпродавани автомобили во Европа

29

Резултатите од продажбата во август покажуваат негативното влијание на недостатокот на микрочипови на пазарот на нови автомобили. Продадени се вкупно 713.714 автомобили, што е пад од 18% во споредба со истиот месец минатата година, а во споредба со 2019 година, продажбата падна за дури 33%. Што се однесува до најпродаваните модели, новата генерација на Dacia Sandero го зазема првото место на листата втор месец по ред.

Според подтоците на JATO Dynamics, продажбата на нови автомобили во август го забележа најслабиот резултат во тој месец од август 2014 година. Меѓутоа, кога ќе го погледнете целокупниот резултат за периодот од јануари до август, пазарот на автомобили во Европа е сепак подобар од минатата година, бидејќи беа продадени 8.095.419 единици, што е сепак значително повеќе од продадените 7.192.839 автомобили во истиот период во 2020 година.

“Недостатокот на чипови е голем удар за производителите на автомобили кои сè уште се борат со негативните ефекти од пандемијата. Проблемите во производството и испораката на нови возила значително ги намалија продажните резултати, а недостатокот на нови возила кај дилерите ги принудува многу купувачи да се свртат кон половни автомобили или едноставно да го одложат купувањето. Во нормални околности, клиентите можеби очекуваа да чекаат неколку месеци за испорака на Ферари, но сега чекањето е слично дури и за редовните, секојдневни модели “, рече Фелипе Муњоз, глобален аналитичар во JATO Dynamics.

Што се однесува до самите модели, Dacia Sandero е втор месец по ред најпродаван автомобил во Европа со продадени 14.961 единици. Покрај проблемите со производството и испораките, третата генерација на овој модел е вистински успех за романската компанија. Второпласираниот Volkswagen Golf продаде 13.664 единици, што претставува пад од 38% во споредба со истиот месец минатата година.