Koи се 20 – те најголеми компании во Европа

49

Во овогодинешниот Fortune Global 500 индекс, компаниите со седиште во Европа забележаа успешна година во однос на приходите и профитот.

Енергетските компании, исто така, профитираа, благодарение на порастот на цената на нафтата, некои имаа дополнителна корист од недостигот предизвикан од руската инвазија на Украина во февруари 2022 година. Производителите на автомобили го зголемија производството на електрични возила во обид да го престигнат лидерот, американскиот производител ” Тесла“. По тешкиот период за време на пандемијата, осигурителните компании Алијанц и АХА забележаа и импресивни финансиски резултати.

Две од петте најпрофитабилни европски компании на овогодинешната листа се од енергетскиот сектор. Нафтениот гигант Шел оствари најголем приход меѓу европските енергетски компании во 2021 година: 272,7 милијарди долари, што е речиси 50% повеќе од претходната година.

Најголемите европски компании на Глобал 500
Европските производители на автомобили се приближија до врвот на овогодинешната Глобал 500 листа, при што Фолксваген генерира најголем приход меѓу европските компании од 296 милијарди долари. Производителите на автомобили претставуваа две од 10-те најпрофитабилни компании во Европа.

Автомобилската индустрија оствари профит и покрај глобалниот недостиг на полупроводници предизвикан од забавувањето на синџирот на снабдување за време на пандемијата. Мерцедес-Бенц, седмата по големина европска компанија по приходи, се фокусираше на попрофитабилни модели како што се SUV-класата G и лимузината од класата S, иако растот на вкупната продажба е забавен.

Еве ги најдобрите 20 европски компании според приходите на Глобал 500:

1. Фолксваген
Ранг: 8
Приход: 295,8 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 16,5%
Профит: 18,2 милијарди долари
Индустрија: Моторни возила и делови
Земја: Германија

2. Shell
Ранг: 15
Приход: 272,7 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 48,8%
Профит: 20,1 милијарди долари
Индустрија: Преработка на нафта
Земја: Британија

3. Glencore
Ранг: 23
Приход: 203,8 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 43,1%
Профит: 5 милијарди долари
Индустрија: Рударство, производство на сурова нафта
Земја: Швајцарија

4. TotalEnergies
Ранг: 27
Приход: 184,6 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 54,2%
Профит: 16 милијарди долари
Индустрија: Рафинирање на нафта
Земја: Франција

5. Stellantis
Ранг: 29
Приход: 176,7 милијарди долари
Промена на приходите од година во година: 225%
Добивка: 16,8 милијарди долари
Индустрија: Моторни возила и делови
Земја: Холандија

6. BP
Ранг: 35
Приход: 164,2 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: -10,5%
Профит: 7 милијарди долари
Индустрија: Рафинирање на нафта
Земја: Британија

7. Mercedes-Benz Group
Ранг: 38
Приход: 158,3 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: -10%
Профит: 27,2 милијарди долари
Индустрија: Моторни возила и делови
Земја: Германија

8. Аlianz
Ранг: 47
Приход: 144,5 милијарди долари
Промена на приходите од година во година: 6,1%
Профит: 7,8 милијарди долари
Индустрија: Осигурување: живот, здравје
Земја: Германија

9. AXA
Ранг: 48
Приход: 144,4 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 12,8%
Профит: 8,6 милијарди долари
Индустрија: Осигурување: живот, здравје
Земја: Франција

10. Gazprom
Ранг: 52
Приход: 137,7 милијарди американски долари
Промена на приходите од година во година: 56,7%
Добивка: 28,4 милијарди американски долари
Индустрија: Енергетика
Земја: Русија

11. Fortum
Ранг: 56
Приход: 132,9 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 137,9%
Добивка: 873,7 милиони УСД
Индустрија: Енергетика
Земја: Финска

12. BMW
Ранг: 59
Приход: 131,5 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 16,6%
Добивка: 14,6 милијарди долари
Индустрија: Моторни возила и делови
Земја: Германија

13. Deutsche Telekom
Ранг: 62
Приход: 128,6 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 11,8%
Добивка: 4,9 милијарди американски долари
Индустрија: Телекомуникации
Земја: Германија

14.Lukoil
Ранг: 67
Приход: 125,1 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 74,1%
Профит: 10,5 милијарди долари
Индустрија: Рафинирање на нафта
Земја: Русија

15. Assicurazioni Generali
Ранг: 72
Приход: 117,2 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 20,6%
Добивка: 3,4 милијарди долари
Индустрија: Осигурување
Земја: Италија

16. Crédit Agricole
Ранг: 84
Приход: 107,7 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 29,8%
Профит: 6,9 милијарди долари
Индустрија: Банкарство
Земја: Франција

17. Еnel
Ранг: 90
Приход: 104,1 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 40,5%
Профит: 3,8 милијарди долари
Индустрија: Комунални услуги
Земја: Италија

18. Electricité de France
Ранг: 95
Приход: 99,9 милијарди долари
Промена на приходите во однос на претходната година: 26,6%
Профит: 6 милијарди долари
Индустрија: Комунални услуги
Земја: Франција

19. Deutsche Post DHL Group
Ранг: 99
Приход: 96,7 милијарди долари
Промена на приходите од година во година: 27%
Профит: 6 милијарди долари
Индустрија: испорака на пошта, пратки и карго
Земја: Германија

20. Nestle
Ранг: 103
Приход: 95,3 милијарди долари
Промена на приходите од година во година: 6,1%
Профит: 18,5 милијарди долари
Индустрија: Прехранбени производи за масовна потрошувачка
Земја: Швајцарија