Кои се 7-те најскапи грешки на сите времиња

286

Низ историјата имало проекти и потфати кои резултирале со неверојатни финансиски загуби. Ги истакнуваме седумте најголеми неуспеси кои служат како предупредувачки приказни за ризиците од амбициозните потфати:

Aвион „Конкорд“
„Конкорд“, суперсоничен патнички авион, беше техничко чудо. Сепак, неговите високи оперативни трошоци и ограничениот капацитет за седење (максимум 128 патници) го направија финансиски неостварлив. Трошоците за развој, на товар на британската и француската влада, беа проценети на 1,3 милијарди фунти во 1976 година (над 6 милијарди фунти во денешни пари). Флотата беше повлечена во 2003 година по несреќата во 2000 година и падот на воздушниот сообраќај по терористичките напади на 11 септември.

Скандалот Солиндра
Солиндра, производителот на соларни панели, стана познат по својот финансиски колапс откако доби гаранција за заем од американската влада од неверојатни 535 милиони долари. Компанијата поднесе барање за стечај во 2011 година, настан што предизвика широки критики за владините инвестиции во зелена технологија.

Нафтени полиња Тера Нова
Овој офшор проект за развој на нафта во Канада се смета за еден од најскапите енергетски проекти досега. Меѓутоа, таа претрпе големи пречекорувања на трошоците и одложувања, со трошоци кои достигнуваат неколку милијарди долари. И покрај профитабилното производство на нафта, таа никогаш не ги исполни своите проектирани финансиски очекувања.

Новата Кока-Кола
Во 1985 година, компанијата Кока-Кола направи храбар потег да ја замени својата оригинална формула со нова, наречена „Нова Кока-Кола“. Одговорот на јавноста беше главно негативен, а компанијата беше принудена да ја врати оригиналната формула (Coca-Cola Classic) во рок од три месеци. Се проценува дека грешката ја чинела компанијата десетици милиони долари.

Евротунел
Тунелот под Ла Манш, кој ги поврзува Велика Британија и Франција, се соочи со сериозни финансиски тешкотии при неговата изградба. Првично се проценуваше дека чини 4,7 милијарди фунти, а конечната сметка беше над 9 милијарди фунти. Проектот го мачеа финансиски проблеми, а банките и владите го спасија.

Летечки брод “Spruce Goose”

Дизајниран од Хауард Хју, H-4 Hercules (попознат како „Spruce Goose)“ беше најголемиот летечки брод некогаш изграден. И покрај тоа што е технолошко чудо, тој полета само еднаш, а неговиот развој во 1940-тите чинеше околу 23 милиони долари (што е еквивалентно на над 300 милиони долари денес). Проектот беше силно критикуван поради неговата цена и непрактичност.

Едсел
Едсел на Форд често се наведува како еден од најголемите неуспеси на производи во историјата. Воведен во 1957 година, требаше да биде нова, иновативна линија на автомобили. Сепак, поради високата цена, непривлечниот стил и лошиот маркетинг, беше повлечен само три години подоцна, што резултираше со загуба од приближно 250 милиони долари (над 2 милијарди долари во денешни долари).

Овие примери не потсетуваат дека ниту најголемите компании и најамбициозните проекти не се имуни на неуспех, а трошоците за таквите неуспеси можат да бидат огромни, пишува Инвеститор.ме.

Фото: Pexels