Кои се најбогатите луѓе на светот, покрај Маск?

27

Во последната година (од март 2021 до март оваа година), светските милијардери стекнаа ново богатство од пет трилиони долари. Не може да се каже дека тие беа негативно погодени од пандемијата на корона вирусот, нарушувањето на синџирите на снабдување, па веројатно дури и ситуацијата во Украина, иако сè уште е рано да се процени неговото влијание.

Генерално, јазот меѓу најбогатите луѓе и најсиромашните на глобално ниво уште повеќе се продлабочи.

На врвот на листата на најбогати луѓе во светот во првите денови од април 2022 година, очекувано е Илон Маск, со проценет личен имот од 212 милијарди долари, од кои најголемиот дел отпаѓа на вредноста на акциите што ги поседува.

Покрај тоа што е основач и сопственик на удел во Tesla, Маск со години го бранува пазарот на капитал со своите твитови. Всушност, никогаш претходно не сме имале шанса да ја видиме моќта на неколку зборови кои бришат или нагласуваат вредност од милијарди долари во тргувањето на Волстрит преку ноќ, слично на неговите објави на социјалните мрежи.

На второ место е сонародникот на Маск, Џеф Безос, основач и претседател на Amazon, со проценета вредност од 168,2 милијарди долари. Трет најбогат Европеец е Бернард Арно, чиј конгломерат LVMH забележа раст на пазарната капитализација од дури 44 отсто минатата година.

Во продолжение можете да ги видите првите десет на глобално ниво, а податоците се преземени од финансиските извештаи на компаниите и проценките на порталот Visual Capitalist, CNBC и пред се магазинот Форбс, кој со децении прави листи на најбогати.

1.Илон Маск 212.1 милијарди американски долари
2.Џеф Безос 168,2 милијарди американски долари
3.Бернар Арно 159 милијарди американски долари
4.Бил Гејтс 129,5 милијарди американски долари
5.Ворен Бафет 119.1 милијарди американски долари
6.Лери Пејџ 108.2 милијарди американски долари
7.Лери Елисон 105 милијарди американски долари
8.Сергеј Брин 104,5 милијарди американски долари
9.Мукеш Амбани 91,4 милијарди американски долари
10.Стив Балмер 90.1 милијарди американски долари

Фото: Facebook