Кои се најбогатите луѓе во Африка (инфографик)

83

Африканскиот континент е дом на 46 милијардери, втор најнизок вкупен број од кој било друг регион во светот.

Сепак, бројот на богати поединци во Африка се зголемува. Се очекува вкупното приватно богатство да порасне за 30% во следната деценија.

Врз основа на податоците собрани од Форбс, на следниот инфографик можете да видите кои се најбогатите Африканци кои живеат и работат на континентот.

Најбогатиот човек во Африка е и најбогатиот црнец во светот. Некогаш мал трговец со шеќер, Алико Данготе чие богатство се проценува на 13,5 милијарди долари. Тој е 86-ти најбогат човек во светот, а неговото богатство сочинува 25% од вкупното богатство на африканските милијардери.

Неговата компанија, Dangote Group, сега е африкански конгломерат со бизниси во низа сектори, вклучувајќи шеќер, цемент и недвижен имот.

Најдобрите три милијардери – Данготе, Јохан Руперт и Ники Опенхајмер – сочинуваат 40% од вкупното богатство на листата.

Втор на листата е Јохан Руперт. Претседателот на швајцарската компанија за луксузни производи, Compagnie Financiere Richemont, ја започна својата кариера како банкар во Њујорк, пред да се врати во Јужна Африка и на крајот да се сврти кон малопродажбата.

Ники Опенхајмер (3-то) и Патрис Моцепе (9-то) – го стекнаа своето богатство во рударската индустрија, сектор кој придонесува со речиси 10% од БДП на субсахарска Африка. Во меѓувреме, Нагуиб Савирис (8-ми) и Стрив Масијива (12-ти) изградија телекомуникациски империи.