Кои се најбогатите луѓе во историјата

65

Кога мислиме на богатството денес, често мислиме на огромното богатство на деловните магнати како Бил Гејтс, Илон Маск, Џеф Безос или Ворен Бафет. Сепак, дури од индустриската револуција, мерењето на богатството на нечија банкарска сметка стана норма за најбогатите луѓе во светот.

Во поголемиот дел од запишаната човечка историја, всушност, границите на богатството биле прилично нејасни. Лидерите како Август Цезар или императорот Шензонг имаа апсолутна контрола над нивните империи – додека банкарите како Џејкоб Фогер и Козимо де Медичи често работеа од сенка.

Инфографикот што можете да го видите подолу ги прикажува најбогатите луѓе во историјата до Индустриската револуција и ги истакнува клучните факти за тоа како тие го направиле своето богатство.