Кои се најбрзо растечките работни места во Европа

20

Пазарот на трудот минува низ брза трансформација во Европа бидејќи конкуренцијата за работни места се удвои во изминатата година, а се појавија нови позиции кои не постоеја пред 20 години, покажува новото истражување на LinkedIn.

Гледајќи напред кон годината што претстои, најбрзо растечките позиции се поврзани со одржливост, вештачка интелигенција (ВИ) и развој на бизнисот, социјалната платформа фокусирана на вработување, пишува Investor.me.

LinkedIn спроведе истражување кое испитуваше милиони работни места отворени од неговите членови помеѓу 1 јануари 2019 година и 31 јули 2023 година, за да ја пресмета стапката на раст за секое работно место.

Тие открија дека две третини (67%) од европските професионалци размислуваат да ги променат работните места оваа година, иако конкуренцијата на пазарот на трудот се зголемува.

Во 2022 година, имаше само едно отворено работно место за секои двајца активни апликанти во Обединетото Кралство и Франција на LinkedIn, иако сега има само едно отворено работно место на секои четири апликанти.

37% од европските професионалци велат дека бараат повисоки плати за да се справат со кризата со трошоците за живот, додека 19% велат дека се посигурни во своите способности и сакаат да најдат подобра работа и компанија за да ја развијат својата кариера.

Кои работни места растат?

Најбрзо растечките работни места се разликуваат низ европските земји, но заедничкиот тренд покажува дека работните места поврзани со вештачката интелигенција, одржливоста и сајбер безбедноста се во пораст бидејќи компаниите се борат со главните трендови кои влијаат на економијата.

Побаруваните работни места вклучуваат: Менаџер за одржливост, инженер за вештачка интелигенција и аналитичар за сајбер безбедност.

„Во 2024 година, јасно е дека вештачката интелигенција и одржливоста се два од главните двигатели кои фундаментално ќе го преобликуваат пазарот на трудот – со тоа што компаниите сè повеќе бараат да ангажираат професионалци со зелени и ВИ вештини“, рече управниот директор на LinkedIn за Европа и Латинска Америка, Џош Граф.

„Работните места во овие области се едни од најбрзо растечките низ Европа“, додаде тој.