Кои се најголеми работодавачи во Македонија

810

Пари во соработка со платформата за бонитетни информации БизнисМрежа.мк, ги промовираше 100-те најголеми компании во Македонија рангирани според нивните остварени вкупни приходи и добивка.

Денес Ви ја претставуваме листата на 100-те најголеми работодавачи во Македонија за 2021-та година. Овие компании се ТОП 100 НАЈГОЛЕМИ според бројот на вработени.

Проектот „100 Најголеми” содржи три категории – најголеми компании по приходи, добивка и број на вработени. Целта на проектот „100 Најголеми” е да допринесе кон развој и јакнење на позитивната деловна клима низ промоција на позитивната деловна пракса на најголемите компании по приход, добивка и број на вработени.

Ви напоменуваме дека предмет на рангирањето на 100 НАЈГОЛЕМИ се компаниите –  трговски друштва во приватна сопственост. Ранг листата не вклучува правни лица, банки, осигурителни компании, државни институции, компании во државна сопственост и останати правни лица кои не се регистрирани согласно законот за трговски друштва.

Табелата со 50 компании од 100 Најголеми можете да ја погледенте подоле:

РАНГ 2021

КОМПАНИЈА

ВРАБОТЕНИ

РАСТ%

РАНГ 2020

1

ДММ ДРЕКСЛМАЈЕР МАНУФАКТУРИНГ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Кавадарци

5,626

3%

2

2

КРОМБЕРГ & ШУБЕРТ МАКЕДОНИЈА БТ ДООЕЛ Битола

5,368

-3%

1

3

АМФЕНОЛ ТЕХНОЛОЏИ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Кочани

2,185

19%

7

4

НИКОБ ДОО Скопје

1,997

0%

5

5

ГЕНТЕРМ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Прилеп

1,996

0%

4

6

МАКПЕТРОЛ АД Скопје

1,870

1%

6

7

АЛКАЛОИД АД Скопје

1,860

7%

8

8

АДИЕНТ СЕАТИНГ ДООЕЛ Штип

1,853

-10%

3

9

ТИНЕКС-МТ ДООЕЛ

1,480

4%

10

10

АДИЕНТ АУТОМОТИВЕ ДООЕЛ Струмица

1,412

-10%

9

11

ЏОЈСОН СЕЈФТИ СИСТЕМС МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Кичево

1,381

6%

12

12

ГРАНИТ АД-Скопје

1,184

-12%

11

13

КАМ ДОО Илинден

1,122

5%

16

14

ДЕКРА АРБЕИТ МАКЕДОНИЈА Скопје

1,093

-11%

13

15

АЏИБАДЕМ СИСТИНА Скопје

1,063

8%

18

16

МОТИВИ Скопје

1,045

-7%

14

17

ЏОНСОН МЕТИ ДООЕЛ Скопје

1,019

-5%

15

18

ВЕРОПУЛОС ДООЕЛ Скопје

979

-5%

17

19

ЛЕАР ЦОРПОРАТИОН МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Тетово

977

-1%

19

20

МАКСТИЛ АД Скопје

975

2%

20

21

КОСТАЛ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Охрид

948

39%

36

22

Македонски Телеком АД Скопје

911

-4%

21

23

СПОРТ – ЛАИФ ТРЕЈД ДОО Скопје

909

-1%

22

24

ЖИТО ДООЕЛ Велес

891

3%

24

25

ЕУРОНИКЕЛ ИНДУСТРИ ДОО с.Возарци, Кавадарци

865

1%

31

26

ВРАБОТУВАЊЕ ХР СОЛУТИОНС Скопје

846

-7%

23

27

КОМФИ-АНГЕЛ Прилеп ДОО

845

7%

30

28

БУЛМАК 2016 ДООЕЛ Пробиштип

798

0%

29

29

А1 МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Скопје

797

-2%

25

30

КИТ-ГО ДООЕЛ Штип

783

-2%

27

31

ТАСКФОРЦЕ БПО ДОО Битола

774

90%

81

32

КИППЕР MARKET ДОО Желино

748

29%

45

33

РАМСТОРЕ МАКЕДОНИЈА ДОО Скопје

728

4%

33

34

Рудник САСА ДООЕЛ Македонска Каменица

720

4%

34

35

ТАВ МАКЕДОНИЈА ДООЕЛ Мралино, Илинден

683

-12%

32

36

МАЈ ПИЗЗА ДООЕЛ Дебар

663

27%

51

37

ВИТАМИНКА АД Прилеп

649

-5%

35

38

БЕТОН АД Скопје

628

-6%

37

39

МА ГАМИНГ ДООЕЛ Скопје

618

14%

48

40

ДЕЛТА БЕТ ДОО Скопје

606

0%

40

41

Антхура МК ДООЕЛ Кочани

589

9%

49

42

ОДВ-ЕЛЕКТРИК ДООЕЛ с.Мислешево Струга

585

25%

63

43

СЕНАТОР МАКЕДОНИЈА ДОО Скопје

579

-1%

44

44

ЗЕГИН ФАРМ Скопје

568

1%

46

45

СТОКОМАК ДОО Скопје

563

14%

58

46

ЛТХ ЛЕАРНИЦА ДООЕЛ Охрид

558

9%

54

47

ФАКОМ АД – Скопје

554

-5%

43

48

МАКОТЕН ДООЕЛ Гевгелија

545

-13%

39

49

ЕСИ ВРЕМЕНО ВРАБОТУВАЊЕ Скопје

534

3%

52

50

ПЕРПЕТУУМОБИЛЕ СЕКЈУРИТИ ДООЕЛ Скопје

530

-13%

41