Кои се најголемите нафтени компании (Инфографик)

75

Пандемијата добро ја потресе индустријата за нафта и гас. Глобалната потрошувачка на примарна енергија е намалена за 4,5 отсто во однос на 2019 година, а побарувачката на нафта е намалена за 9 отсто. За краткиот период во март 2020 година, цената на фјучерсите на нафтата West Texas Intermediate (WTI) падна под нулата, означувајќи го најголемиот еднодневен пад на цената од 1983 година.

Некои очекуваа дека падот на побарувачката ќе има трајно влијание врз индустријата, но може да се каже дека во 2021 година го покажа спротивното. Светот се соочува со недостаток на енергија, а зимата доаѓа. Ограничувањата на снабдувањето на производителите предизвикани од пандемијата, заедно со зголемената побарувачка за енергија од економиите кои закрепнуваат, ги принудија државите да се борат за нафтени деривати. Како резултат на тоа, цените на нафтата се враќаат на нивото пред пандемијата, пишува bankar.me.

Фјучерсите на нафтата WTI се на највисоко ниво во последните пет години со над 80 долари за барел. Понатаму, цените на природниот гас во САД достигнаа највисоко ниво во последните 7 години од 6,5 долари претходно овој месец. Користејќи ги податоците од CompaniesMarketCap.com, инфографикот ги рангира 20-те најголеми нафтени и гасни компании според пазарната капитализација од 7 октомври 2021 година.