Кои се најголемите светски компании за контејнерски транспорт

32

Дали знаевте дека 80% од глобалната трговија со стоки се транспортира по морски пат? Со оглед на обемот на потрошувачка, за тоа е потребен огромен број транспортни контејнери, како и бродови за нивниот транспорт.

На ниво на индустријата, во транспортот со контејнери доминираат неколку многу големи компании. Меѓу нив се Maersk, COSCO Shipping и Evergreen.

Сепак, општо земено, потрошувачите знаат многу малку за овие бизниси. Visual Capitalist Graphics има за цел да го промени тоа со рангирање на 10-те најголеми компании за транспорт на контејнери во светот.

Како е направен списокот
Компаниите се рангирани според две метрики. Првиот е бројот на бродови што ги поседуваат, а вториот е нивниот вкупен капацитет за испорака измерен во еквивалентни единици од 20 (TEU). TEU се заснова на волуменот на контејнер за транспорт долг дваесет стапки.

Податоците користени во овој инфографик доаѓаат од Alcott Global, логистичка консултантска агенција. Големините на флотата се од јуни 2021 година, додека капацитетот на TEU е од јануари 2022 година.

Ранг         Компанија              Земја                 TEU                               Број на бродови
1              Maersk                  Данска              4,3 М                                           718
2              MSC                    Швајцарија         4,3 М                                            606
3              CMA CGM              Франција           3,2M                                             542
4             COSCO                 Кина                   2,9 М                                            497
5             Hapag-Lloyd         Германија            1,7 М                                            259
6 Ocean NetworkExpress         Јапонија           1,5 М                                            218
7          Evergreen Marine           Тајван            1,5М                                            201
8            HMM                        Јужна Кореја     0,8  M                                            79
9.         Yang Ming                        Тајван          0,7 М                                             87
10      Wan Hai Line                  Тајван              0,4 M                                          146