Kои се најпочитуваните компании во светот

82

Големите технолошки компании се соочуваат со тешки времиња, но 25-тото издание на Fortune‘s – World’s Most Admired Companies сугерира дека тие се почитувани од вработените како и секогаш.

Веќе 16-та година по ред, Apple е рангиран на првото место на традиционалното годишно рангирање на корпоративната репутација, врз основа на истражување на приближно 3.700 корпоративни директори, директори и аналитичари. Амазон и Мајкрософт се изедначени на второто место.

Финансиските фирми добија признание за снаоѓање во економија поттикната од инфлација: JPMorgan Chase (бр. 5) го достигна својот највисок ранг досега, додека Morgan Stanley го имаше своето деби во топ 50.

Малопродажниот синџир Costco Wholesale (бр. 7) се искачи над проблемите со синџирот на снабдување на својата индустрија за да го забележи најдоброто рангирање досега, додека Нетфликс падна од 9-то на 29-то, бидејќи жестоката конкуренција ја намали нејзината историска доминација во индустријата за стриминг.

Ова се 10-те најценети компании на Fortune:

 1. Apple
 2. Amazon
 3. Microsoft
 4. Berkshire Hathaway
 5. JPMorgan Chase
 6. Walt Disney
 7. Costco Wholesale
 8. Pfizer
 9. Alphabet
 10. American Express
  Фото: Pixabay