Кои се најпосетувани веб-страници во светот

70

Иако проценките се различни, сигурно е дека влеговме во 2023 година со повеќе од две милијарди веб-страници.

Ако ги рангираме сите овие веб-локации според бројот на посети, ќе видиме класична распределба на законот за моќ. На самото дно е огромното мнозинство на веб-страници кои се практично неактивни, со мал или никаков сообраќај. Сепак, на врвот е „грст“ веб-страници со огромен удел.

Оваа визуелизација, создадена со помош на податоци од SimilarWeb, дава поглед на 50-те веб-локации кои моментално се на самиот врв на оваа листа.

Првиот меѓу најпосетуваните веб-страници во светот, очекувано е Google. Со повеќе од 3,5 милијарди пребарувања дневно, Google ја зацврсти својата позиција како главен извор на информации на Интернет. YouTube e втората најпопуларна веб-страница во светот. Заедно, Google и YouTube имаат повеќе посети од сите други 48 веб-локации заедно.

Но, Google и YouTube не се единствените големи играчи на Интернет. Други веб-локации во топ 50 вклучуваат гиганти на социјалните медиуми – Facebook, Instagram и TikTok. Особено, TikTok забележа пораст на популарноста во последниве години и сега е една од водечките социјални платформи во светот.