Кои се најпродаваните конзоли на сите времиња (инфографик)

29

Во 1972 година, на пазарот се појави првата комерцијално достапна домашна конзола за видео игри – Magnavox Odyssey. Играчите имаа избор помеѓу две вградени игри складирани во уредот и тие ќе користат џојстик и тркалца како контролер. Оттогаш, конзолите за видео игри изминаа долг пат, а пазарот на конзоли прерасна во индустрија од повеќе милијарди долари; до крајот на оваа година тој број ќе порасне на повеќе од 72,67 милијарди.

Инфографикот на Енрике Мендоза, објавен од Visual Capitalist, користи податоци од VGChartz и ги наведува најпродаваните видео конзоли на сите времиња, до 8 мај 2022 година.

Најпродаваната конзола за видео игри на сите времиња е Sony PlayStation 2. Повеќе од 157 милиони системи се продадени ширум светот од неговото лансирање во март 2000 година. И покрај фактот што PS2 не се произведува од 2013 година, ниту една друга гејмерска конзола не ја надмина; следните најпродавани конзоли, PS4 и Nintendo Switch, заостануваат со повеќе од 40 милиони единици.

Еден од главните фактори за успехот на PS2 беше неговиот вграден ДВД плеер. Во тоа време, DVD плеерите беа многу скапи, а на многу места PS2 беше поевтина и поефикасна алтернатива. Тој исто така беше еден од првите уреди што беше „компатибилен наназад“, што значи дека корисниците можеа да ги играат повеќето од нивните PS1 игри и на PS2. Со префрлање на новата конзола, играчите не мораа да купуваат цела нова колекција на игри, а Sony можеше да ја искористи својата постоечка база на корисници.

И додека PS2 на Sony е најпродаваната конзола на листата, Nintendo има најмногу: речиси половина од конзолите на листата се произведени од Nintendo (11), додека Sony има седум.

Во моментов, најверојатен кандидат за титулата најпродавана конзола е Nintendo Switch, кој продаде 100 милиони единици на почетокот на годината. Со многу врева околу опциите за додадена и виртуелна реалност, ќе биде интересно да се види какви нови функции доаѓаат со следната генерација на конзоли за игри и дали тоа ќе биде доволно за да се надмине рекордната продажба на PS2.