Кои се сопственици на Apple

64

Во моментов има околу 900 милиони активни iPhone-и ширум светот, според Finances Online.

Во 2021 година, Apple контролираше повеќе од 25% од пазарот на мобилни оперативни системи ширум светот, и покрај губењето на глобалната трка со Android, Apple има цврста контрола на моќниот пазар на Соединетите Држави (САД).

Apple генерира приход од 365 милијарди долари во 2021 година, според Business of Apps. Повеќе од половина од овој приход доаѓа од продажбата на iPhone.

Но, кој ги „влече конците“ во друштвото? Сеприсутната компанија многумина ја гледаат како монолит, но успехот на Apple всушност се потпира на одлучувањето на неколку клучни поединци и организации.

Кој е сопственик на Apple?

Apple е јавна компанија, што значи дека е во сопственост на акционери. Според Macrotrends, Apple имал повеќе од 16 милијарди акции заклучно со март 2022 година.

Најголемите групи акции на компании се во сопственост на организации, а не на поединци. Според Investopedia, од февруари 2021 година, најголемиот институционален акционер на Apple беше Vanguard Group, која поседуваше повеќе од 1,3 милијарди акции или 7,83% од акциите.

Инвестицискиот фонд BlackRock поседуваше 1,11 милијарди акции или 6,60%. Вerkshire Hathaway на познатиот инвеститор Ворен Бафет поседуваше речиси 6% од акциите, или повеќе од милијарда акции.

Голем број акции на Apple се во сопственост на вработените во Apple – извршните директори и оние од одборот на директори. Од декември 2020 година, претседателот на компанијата Артур Левинсон поседувал повеќе од 4,5 милиони акции, извршниот директор Тим Кук поседувал повеќе од 800.000 акции, а главниот оперативен директор Џеф Вилијамс контролирал речиси половина милион акции, според Investopedia.

Кој е извршен директор на Apple?

Во август 2011 година, Тим Кук беше назначен за извршен директор. Пред смртта на поранешниот извршен директор Стив Џобс, Кук беше главен оперативен директор.

Кога е основан Apple?

Според Конгресниот регистар, Apple е основан на 1 април 1976 година од Стив Џобс и Стив Вознијак.