Кои се топ 100 најголеми компании во Југоисточна Европа – на листата и македонска компанија

57

Најголемите компании во Југоисточна Европа (SEE) забележаа едноцифрен пад на продажбата во 2020 година, но нивниот профит се намали за една четвртина поради глобалниот економски пад предизвикан од Ковид, според најновата листа на SEE ТОП 100 објавена во понеделникот od SeeNews.

Комбинираниот приход на SEE ТОП 100 компании падна за 7% до 120 милијарди евра (139 милијарди долари), во споредба со рекордните 129 милијарди евра што компаниите ги резервираа една година претходно, според четиринаесеттото годишно издание на најголемото рангирање на приходите во регионот.

Дачија, дел од францускиот Рено, е седма година по ред на чело на листата, иако нејзините приходи се намалија за 26% на 3,8 милијарди евра, а профитот се преполови на 61 милион евра.

Нафтените компании и производителите на автомобили, традиционални лидери на листата, го презедоа товарот на кризата бидејќи намалената потрошувачка, ограничувањата на патувањата и нарушените синџири на снабдување донесоа загуби.

Од друга страна, трговските компании станаа водечки сектор во однос на вкупните приходи и профит. Добрите резултати на овој сектор се последица на остриот раст на е-трговијата.

На листата на најголемите компании во Југоисточна Европа на 19-то место е позиционирана и компанија од Македонија, Johnson Matthey, којашто година претходно  се најде на 17- то место.