Кои се трите најбарани занимања во Хрватска?

29

На подрачјето на јадранското крајбрежје, во текот на летната сезона најмногу недостигаат занимања поврзани со туризмот.

Трендот на растечка побарувачка за работници продолжи и годинава, велат од ХЗЗ,  пренесува Пословни дневник.

Најбарани занимања во изминатите десет месеци од годинава биле продавач, чистачка и келнер. Тие три професии сочинуваат 17 отсто од вкупниот број на барани работници. Податоците на ХЗЗ покажуваат и дека годинава најмногу работници се барале во преработувачката индустрија, во образованието и во дејностите здравствена заштита и социјална помош. Потребите од работници во тие четири сектори сочинуваат 41 процент од вкупните потреби.

Очекувано, најголема побарувачка за работници е забележана таму каде што има најмногу жители – во областа на градот Загреб и сплитско-далматинската жупанија.

„На подрачјето на Јадранското крајбрежје, во текот на летната сезона, има недостиг од професии поврзани со туризмот, како што се готвачи, келнери, шанкери, камериер, чистачи, продавачи, слаткари, месарници, пекари итн. Во текот на целата година на Јадранот му недостигаат медицински сестри, лаборанти и фармацевтски техничари, што важи и за континенталните делови на државата“, велат од ХЗЗ.