Кои се земјите со најголеми резерви на злато?

47

Соединетите Американски Држави се земјата со најголеми резерви на злато во светот.

Според анализата на tradingplatforms.com, земјата поседува 8.133,54 метрички тони благороден метал заклучно со првиот квартал од 2022 година.

Оваа сума е речиси колку резервите на следните три земји со најголеми резерви на злато.

Интересното во овој случај е што САД не се најголемиот производител на злато во светот.

Едит Ридс, финансиски експерт на tradingplatforms.com, ги проучува трендовите во сопственоста на злато ширум светот. Еве што објаснува таа:

„Договорот од Бретон Вудс го поставува златото како стандард според кој се вреднува доларот. Другите земји потоа ја одредуваат вредноста на нивните валути во однос на доларот. Соединетите Американски Држави нудат да ги дадат своите долари на други земји во замена за задржување на нивното злато. На врвот на системот Бретвуд, Соединетите Држави држеле до 95% од светските резерви на злато. Половина век подоцна, земјата сè уште има најголем дел од овие резерви“.

Зошто земјите држат златни резерви?

Златото е главно средство за размена за многу векови. Многу земји го задржуваат ова кога почнуваат да издаваат фиат пари. Тие ги деноминираат своите банкноти и монети во однос на злато.

Златото стекна меѓународна слава со воспоставувањето на системот Бретон Вудс. Овој систем го предвидува златото како алатка за промовирање ефикасен монетарен систем, а со тоа и глобален економски развој. Така, државите сметаа дека има смисла од политички и економски аспект да имаат сопствени резерви на злато.

Совршен хеџ против економски падови?

Денес, златниот стандард повеќе не важи за земјите кои издаваат сопствени пари. Многу влади сè уште чуваат златни резерви, а многумина продолжуваат да ги зголемуваат.

Главната причина е што тие го гледаат златото како заштита од хиперинфлација и други економски падови. Суровината ја докажа својата отпорност на политички и економски шокови. Тоа е витално средство за спасување на земјите од ликвидносни кризи.

Кои се земјите со најголеми резерви на злато во светот?

Германија може да се пофали со втори по големина златни резерви во светот по САД. Има речиси 3.359 метрички тони метал.

Првата тројка ја формира Италија со златни резерви од 2.451 тони.

Франција и Русија се на врвот на првите пет со 2.436 тони и 2.298 тони, соодветно.

Иако е најголемиот производител на злато во светот, Кина е на шестото место на оваа ранг листа. Нејзините резерви од 1.948,32 тони злато претставуваат помалку од една четвртина од резервите на САД.

Топ десет ја надополнуваат Швајцарија, Јапонија, Индија и Турција. Иако има најголеми резерви на рудници за злато во светот, Австралија не е во Топ 20.

Фото: Pixabay