Кои туристички дестинации се најпогодени од пандемијата Ковид-19?

31

Пандемијата на коронавирус предизвика огромна штета на туризмот низ целиот свет, но некои земји се особено погодени, се вели во студијата на платформата за пребарување билети „Next Vacay“.

„За многу земји кои во голема мера се потпираат на туризмот за нивните економии, пандемијата Ковид-19 е финансиска катастрофа со затворени хотели, ресторани и продавници, со голем пад на туристичкиот сообраќај поради меѓународните забрани за патување. Сега, кога ограничувањата за патување се олеснети „на некои дестинации им е потребна поголема помош од другите“, пишува порталот.

Според рејтингот на земјите што очекуваат најмногу туристи, првото место го зазеде специјалниот административен регион на Народна Република Кина – Макао. Во 2019 година, Макао го посетуваа просечно 3,3 милиони туристи месечно. Во 2020 година, поради пандемијата на коронавирус, туристичкиот проток се намали на 491 илјади луѓе месечно, што е намалување за 85%. Бидејќи туризмот учествува со 72% од бруто домашниот производ (БДП) на Макао, суспензијата на меѓународните патувања ја осакати нејзината економија.

На второ место меѓу најпогодените дестинации е Кипар, каде во 2019 година просечно пристигнуваа 331,4 илјади туристи месечно. Во 2020 година, нивниот број се намали на 52 илјади (минус 84,12%).

Малезија е на трето место со пад на туристичкиот сообраќај за 83,4%, од 2,2 милиони на 361 илјади туристи месечно.

Потоа следуваат Тајланд и Филипините – со пад на посетите од 83,2% и 82,1%, соодветно.

„Од сите анализирани дестинации, Тајланд најмногу настрада финансиски, губејќи околу 21% од својот придонес во БДП, или околу 13,4 милијарди долари. Бројот на туристи падна од 3,3 милиони месечно на нешто повеќе од половина милион“, известува „Next Vacay“.

Маурициус го зазеде шестото место: во 2019 година островот привлече 115 илјади туристи месечно, во 2020 година – 25,7 илјади. Следуваат Португалија (минус 74,7%), Нов Зеланд (минус 74,4%) и Шри Ланка, која во 2019 година просечно ја посетувале по 160 илјади туристи секој месец, а во 2020 година – 42,3 илјади, што е за 73,5% помалку.

Грција ги затвора првите десет туристички дестинации, најтешко погодени од пандемијата. Во 2019 година, земјата ја посетуваа месечно просечно 1,8 милиони странски туристи, додека во 2020 година, поради ограничувања против коронавирусот, туристичкиот проток се намали на 492,5 илјади гости (минус 72,5%).

Покрај тоа, експертите, пишува finmarket.ru, предлагаат да се обрне внимание на регионите каде што поради прекин на меѓународниот туризам, населението останало без работа.

Според „Next Vacay“., првото место по овој индикатор го зазема островот Порторико на Карибите. Ако во 2019 година просечното вработување во туристичката индустрија имаше еден милион луѓе, во 2020 година се намали за речиси 20%.

На второ место е карипската островска држава Барбадос, каде падот на вработеноста во туризмот изнесува 10,8%.

„Кога започна пандемијата на коронавирус, протокот на туристи кон Барбадос се намали за 55,5%, така што не е изненадувачки што бројот на вработени во туристичката индустрија на островот падна за речиси 11%. Ова е еквивалентно на 13,5 илјади работни места и е огромен број невработени, со оглед дека населението на Барбадос изнесува околу 287 илјади луѓе“, пишува порталот.

Составувајќи ги првите 3 земји каде што вработеноста во туризмот нагло опадна, Филипините известуваат дека на крајот на 2020 година, 118,5 илјади луѓе биле невработени (минус 7%). Следат Маурициус (минус 6,8%), Јамајка (минус 5,1%), Португалија (минус 2,45%), Шри Ланка (минус 2,2%), Хрватска (минус 1,3%) и Грција (минус 1,2%).

Малезија ги затвора првите десет (околу 1%).