Кои земји поседуваат најмногу криптовалути

48

Според податоците на Triple-A, од 2023 година, Обединетите Арапски Емирати и Виетнам водат на листата на земји со најголем процент на сопственост на криптовалути, додека Индија, Кина и САД се на врвот на листата во однос на вкупниот број на сопственици на криптовалути.

Според процентот на населението кое поседува биткоин, првите 10 земји се рангирани на оваа слика од Маркус Лу од Visual Capitalist.

Стапките на сопственост на криптовалути во првите 10 земји се прикажани во табелата подолу, заедно со соодветните бројки за населението.

Треба да се напомене дека Индија би била на прво место со 93 милиони сопственици на криптовалути, а потоа следи Кина со 59 милиони и Соединетите Американски Држави со 52 милиони доколку ги рангираме земјите според реалниот број на сопственици на криптовалути.

ОАЕ се рангирани на прво место

На глобално ниво, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ) имаат најголем процент на сопственост на криптовалути. На владата на нацијата се смета дека особено ги поддржува криптовалутите, како што е забележано во Извештајот за крипто богатство на Henley & Partners за 2023 година.

Во Обединетите Арапски Емирати, Регулаторното тело за финансиски услуги (FSRA-ADGM) претходно издаде правила и прописи во врска со купување и продажба на криптовалути.

Емиратите се генерално многу отворени за нови технологии и предложија нула даноци за сопствениците и компаниите на криптовалути.

Виетнам води во Југоисточна Азија

Крипто Советот за иновации тврди дека ослободувањето од данок за чувањето на биткоини во Виетнам ги прави пожелно богатство.

Високиот процент на сопственост на Виетнам може да се припише и на големата популација без банка во земјата (оние без пристап до финансиски услуги).

Алтернативен метод за добивање на овие услуги без зависност од конвенционалните банки може да се понуди преку криптовалути.