Кој е најдобар извршен директор од европските банки

35

Во европскиот банкарски сектор, Карло Месина е најдобар извршен директор петта година по ред. Според оценката на специјализираната компанија за истражување Institutional Investor, Intesa Sanpaolo е потврдена како прва во Европа за односи со институционални инвеститори и финансиски аналитичари и за менаџмент, социјални и еколошки аспекти (ESG) за 2022 година.

Интеса Санпаоло е и првата банка меѓу „најреномираните компании“ поради квалитетот на односите со инвеститорите.

Во европскиот банкарски сектор, Карло Месина е најдобар главен извршен директор (CEO) петта година по ред, а откако евалуацијата беше воведена пред седум години, која ги зема предвид гласовите на институционалните инвеститори и финансиските аналитичари.

Стефано Дел Пунта е најдобар главен финансиски директор (CFO) шеста година по ред. Тимот за односи со инвеститори, предводен од Марко Делфрате и Андреа Тамањини, е оценет како најдобар веќе петта година по ред, Марко Делфрате е на врвот на листата на експерти за односи со инвеститорите петта година по ред, а Интеса Санпаоло исто така е рангирана на прво место меѓу Европските банки трета година по ред за ESG аспекти.