Кој е недостатокот на криптовалутите, според Банката за меѓународни порамнувања?

9

Банката за меѓународни порамнувања (BIS) вели дека крипто-средствата може да имаат огромен недостаток во споредба со традиционалниот финансиски систем.

Во новиот билтен на BIS, институцијата вели дека дигиталните средства базирани на блокчејн се предмет на фрагментација, што на крајот ги прави неспособни да ја играат улогата на пари во општеството.

Екосистемот на крипто-средства станува фрагментиран како што корисниците се делат во групи со текот на времето, намалувајќи ги придобивките од мрежните ефекти, велат од BIS.

Фрагментацијата на крипто-пејсажот е во остар контраст со традиционалните (платежни) мрежи, кои ги користат предностите на силните мрежни ефекти. Во традиционалниот систем, колку повеќе корисници се собираат на одредена платформа, толку попривлечно станува за новите корисници да се приклучат на таа платформа, создавајќи круг.

Ова ги намалува трошоците, го подобрува квалитетот на услугите и промовира финансиска вклученост. Неодамнешното лансирање и брзото усвојување на бразилскиот систем за инстант плаќање Pix ја илустрира оваа динамика. За нешто повеќе од една година од неговото лансирање, 114 милиони корисници се регистрираа на Pix, или 67% од возрасната популација.

BIS вели дека фрагментацијата се случува кога пренатрупаните блокчејни создаваат високи такси за трансакции, што пак ги тера потрошувачите да бараат алтернативни синџири.

Овој билтен тврди дека фрагментацијата произлегува од вродените ограничувања на блокчејните. Со цел да се одржи децентрализиран консензус блокчејн систем, валидаторите кои имаат интереси мора да бидат наградени за евидентирање трансакции. Постигнувањето доволно високи награди бара максималниот број трансакции по блок да биде ограничен.

Бидејќи трансакциите се блиску до оваа граница, метежот експоненцијално ја зголемува цената на трансакциите. Додека „метежот“ и поврзаните високи такси се потребни за да се стимулираат валидаторите, потрошувачите се принудени да бараат алтернативни синџири. Ова води до систем на паралелни блокчејнови кои не можат да ги користат мрежните ефекти, што предизвикува загриженост за управувањето и безбедноста на целиот систем.

Студијата заклучува дека виртуелните средства не се соодветни да ја преземат социјалната улога да се користат како пари.

„Фрагментацијата значи дека крипто не може да ја исполни социјалната улога на парите. На крајот на краиштата, парите се уред за координација што ја олеснува економската размена. Ова може да се случи само ако има мрежни ефекти: како што повеќе корисници користат еден вид пари, станува попривлечно за другите да ги користат. Гледајќи кон иднината, има повеќе ветувања за иновации кои се засноваат на доверба во суверените валути“, вели во извештајот.