Кој ги контролира светските резерви на нафта и гас

44

Според резултатите од најновото истражување, околу 65 отсто од светските резерви на нафта и гас се под контрола на државни компании. Покрај тоа, државните компании направија повеќе од 40 проценти од новите откритија на енергетски резерви.

Се проценува дека седумте големи државни компании, Сауди Арамко, Катар Енерџи, Аднок од Абу Даби, руски Гаспром и Роснефт, иранската национална нафтена компанија и венецуелската ПДВСА, ќе можат да го одржат своето сегашно производство на нафта во следните 40 до 60 години, па дури и подолго ако ги искористат резервните капацитети.

Од 2011 година, државните компании откриле 41 отсто од сите нови откритија за нафта и гас, а тој процент е уште повеќе зголемен во корист на државните компании од 2018 година, покажаа резултатите од истражувањето.

Голем проблем на пазарот е оној од седумте најголеми производители на нафта во светот, кои контролираат две третини од пазарот, дури четири се под некакви санкции: Иранската национална нафтена компанија, Гаспром, Роснефт и ПДВСА, пренесува специјализираниот портал Oilprice.

Сè уште е отворено прашање дали нафтата ќе биде важна како извор на енергија за 50 години, а Европејците и Американците често сугерираат дека на фосилните горива им остануваат само неколку години лесен живот. Сепак, порастот на побарувачката за ЛНГ гас во Европа сугерира поинаку.