Кој ќе доминира на пазарот на вакцини во 2022 година

25

Моderna и Pfizer, како и нејзиниот германски партнер BioNTech, ќе доминираат на пазарот на вакцини во 2022 година со кумулативна продажба од повеќе од 90 милијарди долари, предвидува британската аналитичка компанија Airfinity.

Како што се наведува, нивните конкуренти – шведско-британската AstraZeneca, американската Johnson & Johnson и рускиот национален истражувачки центар за епидемиологија и микробиологија N. F. Gamaleya, каде што е создаден Sputnik V, како и новите учесници на пазарот како американскиот Novavax, ќе го заземат остатокот од пазарот, проценет на 124 милијарди долари.

„Податоците за продажба се без преседан“, рече извршниот директор на Airfinity, Расмус Бек Хансен, додавајќи дека очекува високите нивоа на продажба да продолжат следната година бидејќи земјите се стремат да одржат високо ниво на заштита од коронавирусот, а приходите од земјите од ниска и средна големина ќе имаат желба да се приближи до нивото на вакцинација постигнато во побогатите земји.