Кој колку заработува во Германија – платите за најпопуларните професии

100

Магазинот Феникс објави месечни бруто плати за 100-те најпопуларни професии во Германија.

Листа на дел од платите според различни занимања:

Медицинска сестра – 3174 евра
Фармацевт –  4546 евра
Архитект – 4122 евра
Доктор – 6337 евра
Оптичар – 2407 евра
Пекар – 2319 евра
Продавач во пекара – 1840 евра
Багерист – 3437 евра
Банкарски службеник – 4990 евра
Градежен инженер – 4999 евра
Професионален возач – 2567 евра
Биолог – 5240 евра
Сметководител  – 3695 евра
Канцелариски службеник – 3338 евра
Возач на автобус – 2925 евра
Агент за кол центар  – 2161 евро
Хемиско-технички асистент – 3943 евра
Уредник – 4094 евра
Електричар – 3176 евра
Електромеханичар – 3465 евра
Воспитувачка  – 3903 евра
Инструктор по возење – 2930 евра
Фризер – 1666 евра
Возач на виљушкар  – 2679 евра
Чистач на зграда – 2105 евра
Графички дизајнер – 3180 евра
Информатичар  -5731 евро
Касиерка во малопродажба – 2212 евра
Келнер – 1823 евра
Готвач –  2205 евра
Медицинска сестра – 3645 евра
Молер – 2975 евра
Наставник во основно училиште – 4444 евра
Наставник во средно училиште –  5577 евра
Логопед – 2714 евра
Маркетинг специјалист / асистент – 3678 евра
Менаџер за маркетинг – 4799 евра
Машински инженер – 6173 евра
Болничар – 3511 евра
Пилот над – 6450 евра
Психолог – 4626 евра
ПР менаџер – 4520 евра
Програмер – 4634 евра
Механичар – 3755 евра
Забен техничар – 2590 евра
Столар – 3189 евра