Кој телефон е златен рудник за хакери и кога е исклучен

161

Експертите од германскиот Технолошки универзитет Дармштад открија дека iPhone е ранлив на сајбер напади дури и кога е исклучен. Бидејќи, дури и во оваа состојба, безжичните чипови се активни цело 24 часа, што вклучува bluetooth, NFC и UWB.

Сето ова сепак ви овозможува да се поврзете, но и да го пронајдете уредот преку Findy My Network. Колку е опасно да се стане жртва на овој начин, потврдува и фактот што во овој „исклучен режим“ iPhone сè уште има пристап до кредитни картички, дигитални клучеви и слично, за хакерите, интересни работи…

Oвие безжични чипови имаат директен пристап до безбеден елемент и очигледно ова може да се користи за инсталирање малициозен софтвер на iPhone дури и кога iOS не работи, пишува ICT Business.