Која банка доминира на пазарот на злато годинава

29

JP Morgan од почетокот на годинава оствари рекордни приходи од околу една милијарда долари од трговија, складирање и финансирање на благородни метали, што е значително подобро од конкурентските банки, изјавија двајца извори запознати со ова прашање за Ројтерс.

Коронавирусот создаде профитабилен бизнис за инвестициските банки кои се занимаваат со злато, сребро и други благородни метали, бидејќи активата ја прави масовното купување инвестиции и го нарушува нормалното функционирање на пазарот.

Сепак, јасно доминира американската банка JP Morgan, зголемувајќи го својот удел на овој пазар.

Трговијата на пазарите со стоки на JP Morgan оваа година треба да оствари профит од над 1,5 милијарди долари и може да го замени Goldman Sachs како банка со најголем профит во бизнисот, велат изворите.

Треба да се има предвид дека JP Morgan е најголемата банка во САД и една од најголемите во светот.

Фото: Freepik