Која е цената за повлекувањето на големите банки од Русија? (инфографик)

49

Водечките меѓународни деловни банки во Русија издвоија повеќе од 11 милијарди евра резервации во првиот квартал за да се подготват за потенцијални загуби, објави Ројтерс, сумирајќи ги импликациите за банките од нивните врски со Русија.

Еве детали за дејствијата на доверителите со најголема изложеност кон земјата:

 

Европски банки

Raiffeisen Bank International (RBI)

RBI е во процес на проценка на интересот на потенцијалните купувачи на нејзината поделба во Русија – 10-та по големина банка во земјата. Опциите вклучуваат целосна или делумна продажба, како и раздвојување, но за секоја одлука може да биде потребно време.

Загубите поради оштетување се зголемија повеќе од четири пати во првиот квартал поради резервите од 301 милион евра за деловното работење на банката во Русија и Украина.

RBI има изложеност кон Русија во вредност од 2,3 милијарди евра. Покрај тоа, банката има нето прекугранична изложеност од 380 милиони евра заклучно со 29 април.

Societe Generale

Француската банка ја продаде својата руска филијала „Росбанк“ на Interros Capital, компанија поврзана со рускиот олигарх Владимир Потанин. Продажбата, која резултираше со нето загуба од околу 3,2 милијарди евра, но имаше незначително влијание врз капиталот, го ослободува SocGen од изложеноста на Русија од 15,4 милијарди евра.

SocGen ја намалува својата прекугранична изложеност кон Русија, која беше 2,8 милијарди евра на 31 март. Резервирањата поврзани со Русија во првиот квартал изнесуваа вкупно 354 милиони евра.

Русија генерира 2,7% од нето добивката на банката за 2021 година.

UniCredit

Италијанската банка ја намали својата изложеност кон Русија на 7 милијарди евра во првиот квартал, вклучително и со размена на средства со неовластени руски банки за операции во Европа.

Ескалацијата на меѓународните санкции против Русија ги спречи обидите да се замени нејзиниот главен локален имот, UniCredit Bank, 14-та најголема руска банка, рекоа два извори запознаени со ова прашање. Можностите за размена сега се мали, а целта на UniCredit да генерира вредност од зделката го отежнува неговото излегување од земјата, тврдат изворите.

Со резервации од 1,2 милијарди евра во првиот квартал, UniCredit апсорбира повеќе од 70% од капиталниот удар поради загубите во Русија, кои ги проценува до 5,2 милијарди евра во најлошото сценарио.

Intesa Sanpaolo

Италијанската банка, која спроведува стратешки преглед на своето руско присуство, издвои 800 милиони евра за покривање на потенцијалните загуби од нејзините руски и украински бизниси во првиот квартал. Прекуграничната изложеност на Intesa кон Русија пред резервациите изнесуваше 3,9 милијарди евра на 31 март без гаранции. Локалните бизниси Banca Intesa Русија и украинската Pravex Bank имаат изложеност од уште 1,1 милијарди евра.

Вкупната изложеност, вклучувајќи ги вонбилансните ставки за кои извршниот директор Карло Месина рече дека претставуваат „нула ризик“, е 6,1 милијарди евра.

Credit Agricole

Француската банка издвои 584 милиони евра за бизнис во Русија и Украина во првиот квартал. Ја намали својата изложеност кон земјата за 1,1 милијарди евра по инвазијата на Украина.

На 31 март, таа имаше изложеност од 3,8 милијарди евра кон Русија, со дополнителни 600 милиони евра вонбилансна, прекугранична изложеност.

ING

Холандската банка во првиот квартал забележа резервации од 834 милиони евра поврзани со Русија.

Нејзината изложеност кон Русија изнесуваше 5,8 милијарди евра на 30 април, во споредба со 6,7 милијарди на 28 февруари.

Deutsche Bank

Германскиот заемодавач ја намали својата нето изложеност кон Русија за повеќе од една третина од средината на февруари до крајот на април, намалувајќи ја на помалку од 1,2 милијарди евра.

Влијанието на војната во Украина доведе до резервации во првиот квартал од 464 милиони евра.

Credit Suisse

Швајцарската банка објави загуби од 206 милиони швајцарски франци поврзани со руската инвазија на Украина во првиот квартал.

Американски банки

Citigroup

Citi ја намали вкупната изложеност кон Русија за 2 милијарди долари на 7,8 милијарди долари во првиот квартал и рече дека нема да изгуби повеќе од 3 милијарди долари во најлошото сценарио, помалку од првичната проценка од речиси 5 милијарди долари.

Citi издвои 1,9 милијарди долари во периодот за можни загуби од директната изложеност на Русија и економското влијание на војната.

Goldman Sachs

Вкупното директно финансиско влијание на инструментите поврзани со Русија и Украина врз приходите на Goldman Sachs за првиот квартал беше нето загуба од околу 300 милиони долари.

JPMorgan

Американската банка соопшти дека резервите за поединечни имиња поврзани со Русија сочинувале една третина од вкупната акумулација на резерви од 900 милиони долари во првиот квартал.

Јапонски банки

Mizuho Financial Group, Sumitomo Mitsui Financial Group

Две од најголемите јапонски банки издвоија вкупно 1,3 милијарди долари за покривање на потенцијалните загуби од нивната изложеност кон Русија.