Која е Мира Мурати- Албанка која застананува на чело на OpenAI

334

Светот на технологијата ја слушна веста дека Сем Алтман е сменет од позицијата извршен директор на OpenAI и дека е заменет со Мира Мурати, 34-годишна Албанка која работи во компанијата од 2018 година и е позната за нејзиниот исклучителен придонес во развојот на вештачката интелигенција.

Мира Мурати се приклучи на компанијата како инженер, а со текот на времето напредуваше на позицијата главен директор за технологија на компанијата „OpenAI“, на која беше назначена во 2022 година.

Иако трката беше неизвесна, според Business Insider, Мурати беше избрана од компанијата бидејќи „таа носи уникатен сет на вештини, разбирање за вредностите на компанијата, операциите и бизнисот, а веќе води истражување за компанијата, карактеристиките на производот и безбедноста“.

„Со оглед на нејзиниот долг мандат и блиска вклученост во сите аспекти на компанијата, вклучително и нејзиното искуство во управувањето и политиката со вештачка интелигенција, одборот верува дека таа е уникатно квалификувана за улогата и очекува беспрекорна транзиција додека спроведува формална потрага по постојан извршен директор, “, рече од Open AI и се очекува да продолжи да ги поместува границите на бизнисот.

Уште пред да се приклучи на OpenAI, Мира Мурати имаше воспоставено присуство во Силиконската долина преку нејзината работа во Tesla, каде работеше на развојот на Model X и Leap Motion.

Таа ја напушти Албанија на 16 години

Родена е во Албанија на 16 декември 1988 година во Валона, а на 16-годишна возраст ја напуштила земјата бидејќи добила стипендија да студира во меѓународно училиште во Ванкувер, а заминала во Дартмут, каде студирала машинско инженерство. Дипломирала во 2007 година.

Мурати, исто така, посетувала часови на колеџот Колби во Вотервил како добитник на стипендијата Дејвис-УВЦ, каде што дипломирала во 2012 година.

Мурати на почетокот на кариерата работеше како практикант во „Голдман Сакс“, а потоа се пресели во „Зодијак аероспејс“.

Покрај талентот за технолошката индустрија, Мира Мурати ја истакна својата уметничка страна во претходните интервјуа за некои светски медиуми, како и црпењето инспирација од поезијата и научно-фантастичните филмови.

Бизнис стратегија на Мира Мурати за OpenAI
Мира Мурати има амбициозни планови не само за развојот на вештачката интелигенција како таква, туку и за развојот на таканаречената општа вештачка интелигенција или AGI, која нејзиниот сега поранешен колега, Алтман, некогаш ја опиша како „еквивалент на среден човек, можете да ја вработите како соработник“.

Мурати тврди дека технологијата што ќе биде изградена на патот кон AGI би можела да биде „најважниот сет на технологии што човештвото некогаш го изградил“, известува Fortune, истакнувајќи дека верувањето на OpenAI во AGI исто така е една од причините зошто OpenAI привлекува.

„Нашата цел е да стигнеме до АГИ, и сакаме да стигнеме таму на начин што гарантира дека AGI работи добро за човештвото“, рече Мира Мурати за Fortune. И во изминатите неколку месеци, OpenAI само го удвои тој фокус, менувајќи ги своите основни вредности во октомври од „промислени“ и „храбри“ и „управени од влијание“ во „фокусирани на вештачка интелигенција“ и „интензивни и неуредни. “, додаде таа тогаш.

Таа, исто така, рече дека ги разбира стравовите околу потенцијалната закана и негативните страни на вештачката интелигенција, имено злоупотреба од страна на „лошите актери“ кои ја користат.

– Важно е OpenAI и компаниите како нашата да го изнесат во јавноста на начин кој е контролиран и одговорен“, рече Муратиева.