Која европска земја е најголемиот победник од гасната криза?

42

Норвешка е најголемиот производител на нафта и гас во Западна Европа и втор најголем снабдувач на гас на континентот по Русија.

Додека гасната криза ги зафати повеќето европски земји, се чини дека дојдоа добри времиња за богатата земја.

Норвешка има најголем извоз на природен гас во услови на обиди на Европа да обезбеди снабдување со гас за зимата, забележува Oilprice.

Извозот на гас бележи рекорд трет месец по ред. Извозот на Норвешка се зголеми за 8% минатиот месец во споредба со септември 2020 година.

Генерално, Норвешка се потпира на 25% од увозот на природен гас во Европа.

Зголемувањето на испораките на гас оваа зимска сезона дојде по дозволата од државниот Equinor да го зголеми извозот на гас. Компанијата најверојатно ќе биде победник во енергетската криза.

Во просек, 35% од вкупното производство на Equinor оди во Европа.

И вкупниот извоз на стоки од Норвешка достигна рекордно високо ниво од 15,5 милијарди долари минатиот месец, откако извозот на природен гас скокна седум пати во споредба со септември 2020 година, според Норвешката статистичка служба.

Извозот на сурова нафта од Норвешка се удвои во септември на годишна основа.
Плановите на новата норвешка влада се да го продолжи развојот на нафтената и гасната индустрија.

„Знаеме колку се важни нашите приходи од нафта и гас за развојот на просперитетот на нашата земја“, изјави за Bloomberg новиот министер за енергетика Марте Миос Персен.

И покрај добрите вести за Норвешка, земјата се соочува со други домашни проблеми. Норвешка е во криза поради недостиг на вода, а таму цената на струјата расте. Се разговара за идеи дел од приходите од извозот да се насочат кон помош на домаќинствата.