Која тактика ја препорачува извршниот директор на Apple кога донесувате одлуки

57

Извршниот директор на Apple, Тим Кук, вели дека има барем едно прашање што вашиот iPhone не може да го одговори: Како да изградите живот кој дава смисла и исполнување?

Кук има неколку совети во овој поглед. На церемонијата на отворањето на Универзитетот Gallaudet во Вашингтон минатиот месец, Кук ги советуваше новите дипломирани студенти да донесуваат одлуки засновани повеќе на морален компас отколку на која било друга мерка за донесување одлуки.

Од сопственото искуство, рече Кук, следењето на вашиот внатрешен етички кодекс и фокусирањето на она во што навистина верувате е најдобриот начин за постигнување успех – и на работното место и надвор од него.

„Во моето срце знам: да останете верни на тоа кој сте и во што верувате е еден од најважните избори што можете да ги направите. Ова ќе ви помогне да изградите подобри односи. Ова ќе ви помогне да најдете повеќе задоволство во вашата работа. А со малку среќа и многу труд ќе ви помогне да изградите позначаен живот“, изјави Кук.

Дел од тој процес вклучува воспоставување на сопствен морален кодекс за да можете да имате „длабоко разбирање за тоа кои сте и во што верувате“, рече Кук. Еден начин да го направите ова, тој препорача: замислете непредвидлива ситуација, а потоа одредете како – идеално – би сакале да реагирате на неа.

„Кога ја замислувате својата иднина… прашањето што треба да го поставите не е: „Што ќе се случи?“, туку „Кој ќе бидам јас кога тоа ќе се случи? Се надевам дека ќе бидете љубезни и сочувствителни… Се надевам дека ќе видите дека е чудо да се биде дел од нешто поголемо од себе. И магија која може да се најде во служба на другите“, рече тој.

Кук рече дека бил привлечен од „чувството за значење“ на Apple уште во 1998 година. Оттогаш, додаде тој, им дава приоритет на сопствените вредности, фокусирајќи се на тоа да ги направи производите на Apple инклузивни, достапни и еколошки свесни.

„Нашата цел отсекогаш била да создадеме технологија која ги збогатува животите на луѓето. Затоа се стремиме да го направиме она што го правиме достапно за секого, затоа се бориме да го заштитиме основното право на приватност и затоа постојано иновираме за да помогнеме во заштитата на животната средина и да го оставиме светот подобар отколку што го најдовме“, рече Кук.

Кук го заврши своето обраќање со напомена дека чувството за заедница на студентите – особено она што го изградиле во студентските години – е вредност што не треба да се занемари.

„Се надевам дека ќе бидете добри менаџери на планетата на која живееме и учесници во борбата да ја направиме подобра, порамноправна, подостапна, поправедна. Се надевам дека ќе се држите цврсто за заедницата што ја изградивте овде. Зашто што и да донесе животот, успехот ќе ви се заслади, а застојот ќе се ублажи“, рече Кук.