Koja земја има најевтина храна и безалкохолни пијалоци во Европа и каде е С.Македонија? (инфографик)

153

Цените на храната во Европската Унија (ЕУ) се најниски во Романија (34% под просекот на ЕУ) и највисоки во Данска (29% над просекот на ЕУ). Алкохолот е најскап во Финска (93% над просекот) и најевтин во Унгарија (27% под просекот), според податоците на Еуростат за 2020 година.

Статистиката вклучува податоци не само за ЕУ, туку и за остатокот од Европа (податоци за вкупно 37 земји). Тие покажуваат дека Турција е земја со најевтина храна и безалкохолни пијалоци во Европа, додека С.Македонија е веднаш зад неа.

Во рамките на ЕУ, овие производи се најевтини во Романија.

Цените на храната и безалкохолните пијалоци во Бугарија се исто така под просекот на ЕУ – индексот достигнува ниво од околу 80% од просекот.

Лебот е меѓу најбараните производи во Бугарија, но цената не е најниска во ЕУ. Податоците на Евростат покажуваат дека се околу 70% под просекот на ЕУ. Најевтиниот леб во заедницата се продава во Романија, каде што цените се 56% под просекот на ЕУ. На спротивниот пол е Данска со 153% повисока цена на лебот од просекот на ЕУ.

Домаќинствата во Европа трошат 17% од својот приход за храна, според европската статистичка служба.

Најевтините цигари во ЕУ се продаваат во Бугарија – цената е 50% под просечното ниво во заедницата. Податоците покажуваат дека тутунските производи се најскапи во Ирска – 121% над просекот во заедницата.