Која земја продала 21,5 тони злато за еден месец?

148

Вкупните златни резерви на сите земји во светот изнесуваат 35.571 тони, покажуваат податоците на Светскиот совет за злато.

Ноември забележа пад од 21,5 тони, прв месечен пад од јануари 2021 година, кога централните банки продадоа вкупно 11,2 тони благороден метал.

Узбекистан забележа најголема продажба во ноември, намалувајќи ги резервите на злато за 21,5 тони на 353,6 тони. Останатите продавачи беа Турција (7 тони), Русија (3,1 тони) и Киргистан (1,4 тони).

Купувањата во текот на месецот беа главно во Казахстан (4,3 тони), Полска (3,4 тони), Индија (2,8 тони) и Ирска (0,7 тони).

Што се случува од почетокот на 2021 година?

Тајланд и Јапонија се меѓу најголемите нето-купувачи од почетокот на годината, откако додадоа 90,2 и 80,8 тони злато, соодветно.

Следат Индија и Унгарија кои набавиле 73,8 односно 63 тони и Бразил и Сингапур кои купиле 62,3 и 26,3 тони од благородниот метал. Сериозни набавки се направени и од Узбекистан (21,2 тони) и Казахстан (19,3 тони).

Најголеми продажби забележаа Филипините и Турција, кои ги намалија своите резерви за 30 и 10 тони.