КОЛКАВИ СЕ ТРОШОЦИТЕ ЗА ЖИВОТ ВО ГЕРМАНИЈА? Недвижностите се многу скапи, а еве колку пари одат за храна, превоз, комунални услуги …

206

Трошоците за живот во Германија се пониски во споредба со земјите од Западна Европа, но поскапи отколку во земјите од Источна Европа. Берлин, главниот град и најголемиот град во Германија и најголемиот град во Европската унија, е еден од најприфатливите градови за живеење во споредба со Париз, Лондон, Рим, Цирих и Брисел.

Трошоците за живот во Германија зависат од начинот на живот, но и од градот или провинцијата во која живеете. Според проценките, минимумот потребен за преживување е околу 750 евра месечно, а за студентите и работниците кои заработуваат скромни плати, од 800 до 1.000 евра месечно.

ВОДИЧ ЗА ТРОШОЦИТЕ ЗА ЖИВОТ ВО ГЕРМАНИЈА

Според Федералното биро за статистика, расходите на домаќинствата во Германија изнесуваат околу 900 евра месечно, а 36% од буџетот, Германците ги трошат за домување, електрична енергија и одржување.

Трошоците за живот се највисоки во Минхен, потоа Франкфурт, Дизелдорф и Хајделберг. Берлин е далеку подостапен за живеење, иако е главен град и најголем град во Германија.

Очекувајте да платите од 8 до 15 евра за ручек во просечен бар, кафе или ресторан, сендвич чини околу 5 евра, а кафе од 3 до 5 евра.

Билетите за кино се движат по цена од 12 до 15 евра, пиво од 3 до 5 евра, но ќе треба да освоите до 800 евра за годишна членарина во теретана.

ЖИВОТЕН СТАНДАРД

Според истражувањето на „Мерсер“ за животниот стандард и квалитетот на животот од 2018 година, на глобално ниво, на самиот врв, меѓу првите 10 градови беа 3 германски градови: Минхен, Франкфурт и Дизелдорф. Според истражувањето, Минхен е на 3 -то место според стандардот и квалитетот на животот, веднаш зад Виена (1. место) и Цирих (2. место). Дизелдорф е на 6 -то место, додека Франкфурт е на 7 -то место веднаш зад него.

Берлин е една од најевтините престолнини во Европа, иако големиот прилив на мигранти доведе до зголемување на цените на становите. Станува се потешко да се најде стан по добра цена, особено во градскиот дел на Берлин, додека становите во предградијата се поевтини. Според проценките, вкупните трошоци за живот во Берлин се 7,90% пониски отколку во Минхен, а изнајмувањето стан е околу 30% поевтино.

ТРОШОЦИ ЗА ДОМУВАЊЕ ВО ГЕРМАНИЈА

Во принцип, изнајмувањето стан во Германија е прилично скапо, но значително се разликува во зависност од видот на имотот што го избирате и областа што ја избирате. Некои области нудат подобри зделки, на пр. предградие на Берлин.

Само 10% од населението го поседува својот имот, така што наоѓањето место за живеење обично е предизвик.

Вредноста на недвижниот имот во Германија драстично варира во зависност од делот на градот, на пр. во центарот на Берлин, еднособните и двособните апартмани просечно изнесуваат помеѓу 300.000 и 500.000 евра. Од друга страна, недалеку од Берлин во Саксонија, можете да купите стан со пет соби за само 50.000 евра.

Во принцип, Баварија е најскапа. Истата куќа во Баварија може да чини три пати повеќе од куќите во околните држави. На пр. во Минхен, двособен стан во нова зграда чини од 600.000 до 800.000 евра, додека луксузните двособни станови достигнуваат 3.000.000 евра.

За споредба, просечната вредност на недвижниот имот во северна Германија се движи од 195.000 до 265.000 евра, а на југ од 315.000 до 335.000 евра. Во Западна Германија, цените се слични на оние во северна Германија, додека Источна Германија е малку поевтина со цени од 175.000 до 255.000 евра.

Просечни цени на недвижностите во големите германски градови:

Франкфурт: 525.000 евра
Хамбург: 465.000 евра
Берлин: 340.000 евра
Дизелдорф: 490.000 евра
Минхен: 775.000 евра

Просечната семејна куќа се движи од 140 до 180 м2, со гаража, а просечната цена по квадратен метар се движи во следните опсези:

150.000 евра за 100 м2
240.000 евра за 100 – 140м2
310.000 евра за 140 – 180м2
530.000 евра за 180м2

ПРОСЕЧНА ЦЕНА НА НЕДВИЖЕН ИМОТ ЗА ИЗНАЈМУВАЊЕ

Кога барате стан за изнајмување во Германија, важно е да разберете дека ако во огласот пишува дека станот има 4 соби, тоа значи дека имате 2 спални соби, дневна и трпезарија, а кујната, ходникот и бањата не се класифицирани како соби.

Апартманите се изнајмуваат претежно без мебел и затоа се поевтини од целосно опремени станови. Сепак, опремувањето на изнајмен стан треба да биде вклучено во почетните трошоци за живот во Германија, бидејќи, иако е поскапо, наместен стан ќе биде многу тешко да се најде на понуда.

Апартманите за изнајмување се најскапи во Минхен, Франкфурт, Дизелдорф и Хамбург. Може да очекувате дека ќе треба да платите во просек околу 15 евра по м2.

За стан во Берлин ќе треба да платите во просек од 600 до 1.300 евра, во Минхен, Франкфурт и Дизелдорф од 675 до 1.350 евра, во Келн од 670 до 1.300 евра, во Хамбург од 500 до 1.300 евра, и во Хајделберг од 1.500 до 2.000 евра.

ТРОШОЦИ ЗА КОМУНАЛНИ УСЛУГИ

Германците плаќаат речиси двојно повеќе киловат час од жителите на САД, но со помош на енергетски ефикасни уреди и тактики за намалување на потрошувачката на електрична енергија, плаќаат помалку сметки за комунални услуги.

Сметките за комунални услуги се испраќаат на домашна адреса во Германија на квартална основа. Во просек, едно лице во Берлин, кое живее во стан од 45 м2, плаќа околу 100 до 130 евра месечно за потрошувачка на електрична енергија. Во принцип, трошоците за комунални услуги се околу 3 евра по м2.

Просечната годишна цена на сите комунални услуги, вклучувајќи вода, гас, електрична енергија и отстранување отпад, за стан од 90 м2, за некои градови е:

Минхен, Франкфурт и Дизелдорф – од 2.900 до 3.100 евра

Берлин – од 2.800 до 3.000 евра

Хамбург – од 3.280 до 3.330 евра

Келн – од 2.600 до 2.700 евра

Интернетот во Германија чини од 35 до 50 евра месечно, во зависност од тоа кој пакет ќе го изберете.

Дополнителен трошок во Германија е задолжителен надомест за телевизија и радио во износ од околу 18 евра по домаќинство.

ЈАВЕН ТРАНСПОРТ

Јавниот превоз во Германија чини од 55 до 90 евра месечно, а билетот за еден правец чини од 3 евра до 4 евра. Патувањето е малку поевтино со автобус отколку со воз, но меѓуградските возови понекогаш имаат посебни попусти и со купување билет неколку месеци однапред, можете да заштедите многу пари. Секако, најисплатливо е да се обезбедат месечни билети што важат и за автобуси и за возови. Јавниот транспортен систем е одлично уреден. Патниците без валидни билети во јавниот превоз се казнуваат од 40 до 60 евра.

Такси превозот е прилично скап – тарифата за почеток започнува од околу 3,60 евра, која варира од град до град. На пример, во Берлин, почетокот е 3,90 евра, во Минхен малку пониско – 3,60 евра, а во Брауншвајг дури 10 евра. Цената по километар се движи од 1,50 до 2 евра.

ТРОШОЦИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ВО ГЕРМАНИЈА

Постојат бројни универзитети во Германија кои се меѓу најдобрите во светот. На некои универзитети во Германија, студирањето е бесплатно и затоа, студирањето во Германија е многу популарно кај студентската популација.

Меѓународните училишта во Германија се скапи и чинат во просек од 16.000 до 20.000 евра годишно, додека двојазичните училишта чинат од 500 до 600 евра месечно.

ТРОШОЦИ ЗА ХРАНА И ПИЈАЛОЦИ ВО РЕСТОРАНИТЕ

Рестораните во Германија се достапни, иако има голем избор на ресторани кои се разликуваат по цена. Поевтин ручек чини помеѓу 5 и 17 евра, и ако пиете неколку пива или чаша вино со оброк, додадете уште десет евра на сметката.

Пристоен оброк во убав ресторан ќе ве чини од 30 до 40 евра по лице, а бакшишот треба да изнесува околу 10 до 15 проценти од вкупната сметка.

Германците пијат пиво со различен волумен, така што ќе платите од 2,50 до 4 евра за мало пиво, од половина литар од 3,50 до 5,50 евра, и околу 10 евра за литар.