Колку долари им се потребни на инвеститорите за безгрижно пензионирање?

25

Едно од најтешките финансиски прашања е „Колку пари ви се потребни за безбедно да се пензионирате?

За 553 инвеститори кои учествуваа во истражувањето на MLIV Pulse, одговорот е некаде помеѓу три и пет милиони долари. Третина од анкетираните инвеститори сметаат дека сума од три милиони долари е доволна, додека друга третина верува дека идеалната сума е сепак поблиску до пет милиони долари.

Мнозинството од анкетираните се уверени дека ќе бидат поблиску до својата цел за пензионирање до крајот на 2023 година со повеќе заштеди отколку на крајот на 2022 година. Сметката за пензионирање во САД падна за 20 отсто, покажуваат податоците на Vanguard Group, пишува Bloomberg.

Оваа година, и професионалните и инвеститорите на мало очекуваат акциите и обврзниците, движејќи се во спротивни насоки, повторно да ги воспостават своите нормални односи, со фиксен приход што ќе ги ублажи потенцијалните загуби на поризичните средства.

Испитаниците не беа сигурни дали на крајот ќе имаат доволно заштеди за да продолжат да го одржуваат својот животен стил во пензија. Помалку од половина од инвеститорите изјавија дека шансите за тоа се 100 проценти.

Според Кристин Бенц, директор за приватни финансии и пензиско планирање во Морнингстар, не е невообичаено многу идни пензионери да се сомневаат во одржливоста на нивните заштеди.

„Иако инфлацијата забавува, таа сè уште го зголемува износот на средства потребни за пензионирање“, вели Бенц.

Се разбира, седумцифрената заштеда е недостапна за многу идни пензионери во САД. Според Бирото за статистика на трудот, околу две третини од вработените во приватниот сектор во САД имале пристап до план за пензија на работното место во 2021 година. Просечното салдо на сметката на вработените со план за пензионирање беше 112.572 американски долари на крајот на 2022 година, а просечниот износ беше само 27.376 долари.