Колку ќе чини обновата на Турција?

105

Додека турските власти се борат со бројот на загинати што сега надминува 40.000 во најсмртоносниот земјотрес на векот, претседателот Реџеп Тајип Ердоган се справува со паралелна криза од неверојатен удар за економијата на која веќе и е потребна итна обнова.
Турските гласачи ќе излезат на гласање во мај, а Ердоган бара трет четиригодишен мандат како лидер.

Се очекува реконструкцијата да чини од 10 до 50 милијарди американски долари, иако Турската конфедерација за претпријатија и бизнис го стави вкупниот износ поблиску до 85 милијарди долари. Над 8.000 згради беа срамнети со земја, а инфраструктурата на синџирот на снабдување беше оштетена кога земјотресот ја погоди јужна Турција, производствен центар, пренесува SeeBiz.

Ситуацијата во Турција и понатаму е страшна, а екипите за итна помош сè уште ги извлекуваат мртвите од урнатините на станбените згради, а преживеаните бездомници се засолнуваат во автомобили и ги палат урнатините за да се загреат. Храна, гориво и медицински материјали се во недостиг.