Колку пари Русите префрлиле во странство лани?

26

Во изминатата 2021 година, руските граѓани префрлиле во странство вкупно околу 44 милијарди долари, што е за 9,5 отсто повеќе отколку во 2020 година, објави „Комерсант“, според податоците на Централната банка на земјата. Од тој вкупен износ, околу 12,8 милијарди долари отидоа на Комонвелтот на независни држави (ЗНД), односно речиси 30%.

Вкупно околу 24,7 милијарди долари беа префрлени од странство во Русија минатата година, што е за 5,6 отсто повеќе од претходната година.

Просечниот износ на дознака во странство од руски државјани се зголеми за 2,7 пати во 2021 година на 401 долар. Исто така, просечниот износ на дознаки од странство во Русија е зголемен за 2,2 пати, на 664 долари, соопшти Централната банка.

Особено, најмногу се зголеми просечниот износ на трансфери на Руси во земји кои не се членки на ЗНД. Централната банка регистрира раст за 4,5 пати на 568 долари. Просечната стапка на трансфер во земјите на ЗНД остана на нивото од 2020 година – 234 долари.

Просечниот износ на трансфери од Руси надвор од ЗНД во Русија се зголеми за 2,8 пати, достигнувајќи 896 долари на крајот на 2021 година. Просечниот износ на трансфери од земјите на ЗНД во Русија се зголеми за 1,8 пати на 281 долар.