Колку вкупно светски пари има во биткоини?

48

Изминатите недели биткоинот беше претежно под притисок на продавачите, а неговата цена се стабилизира во последните неколку дена. Порталот за инвестиции Investopedia се обиде да покаже колку пари се инвестирани во биткоини.

Во пресметките прво ја пресметале вкупната вредност на биткоинот. Според CoinMarketCap, вредноста на сите биткоини во светот беше 653 милијарди долари на 30 мај 2021 година. За споредба, Forbes нето вредноста на Amazon ја процени на 177 милијарди долари, а тоа ја прави пазарната капитализација на биткоинот скоро четири пати поголема од компанијата на Џеф Безос.

За да се добие увид колку светски пари има во биткоините, го одредиле вкупниот износ на пари. Излезе дека ова не може лесно да се одговори. Таквата пресметка може да земе предвид десетици категории на имот, вклучувајќи банкноти, благородни метали, сметки на пазарот на пари и долгови. Money Project се обидел да го пресмета вкупниот износ на глобалната циркулација на пари во мај 2020 година и ја проценува на околу 35,2 трилиони долари.

Ова значи дека биткоинот сочинува околу 1,8% од проценетата вредност на вкупните пари од извештајот The Money Project.

Како стои биткоинот во споредба со златото?

Според податоците на Светскиот совет за злато, се проценува дека до крајот на 2019 година, во историјата биле ископани вкупно околу 197.576 тони злато. Во просек, годишно се вадат околу 2.500 тони, така што се проценува дека постоеле 200.000 тони злато на крајот на 2020 година. Цената на златото за унца беше 1.913,4 долари. Така, вкупната вредност на златото може да се процени како: 200.000 тони злато x 32.150,7 унци на тон x 1.913 долари за унца = 12,3 трилиони долари.

Во превод, вкупната вредност на сите биткоини изнесувала околу 5,3% од вредноста на вкупната количина злато.

Фото: Pixabay