Колку возила извезува Европската унија

22

Европската унија годишно извезува повеќе од 5,6 милиони моторни возила. Според Европската асоцијација на производители на автомобили, најголемиот процент од 34,8 % се однесува на Азија и Океанија.

Според податоците од 2019 година, Северна Америка учествува со 32,4 %.

Земјите од ЕФТА и од Источна Европа учествуваат со 19,1% во извозот на автомобили од Европската унија.

Фото: Pixabay- Twitter