Коментарите на Пауел го кренаа биткоинот над 24.000 долари

24

Вредноста на биткоинот накратко го проби нивото од 24.000 долари, а вкупната капитализација на крипто-пазарот скокна за речиси 4% откако претседателот на Федералните резерви на САД Џером Пауел посочи дека инфлацијата почна да се забавува во најголемата светска економија.
„Сега можеме да кажеме, мислам за прв пат, дека процесот на дезинфлација започна, го гледаме навистина во цените на суровините“, рече Пауел. по објавувањето на зголемување на каматната стапка од 25 базични поени.

Зголемувањето на стапката и забелешките на Пауел се чини дека поминаа добро со крипто-пазарите.
Глобалната пазарна капитализација на крипто сега изнесува 1,09 трилиони долари, што е за 3,88% повеќе од претходниот ден, според најновите податоци на Coinmarketcap.

Во меѓувреме, БТК го прекрши нивото од 24.000 долари за прв пат во 2023 година, достигнувајќи 24.161,27 долари според Coinmarketcap. Претпладнево се тргува по цена од околу 23.787 долари.

Фото: Pixabay