Компанија од регионот најавува електричен автомобил кој нема да чини повеќе од 5.000 долари

101

Најголемиот ИТ дистрибутер во регионот, загрепската M SAN Група, започна голем инвестициски циклус. По издавањето на корпоративната обврзница, беше објавено ИПО, се гради нова фабрика, а претседателот на Управниот одбор Мирослав Хузјак, кој ја води компанијата речиси 15 години, исто така најавува влез во автомобилската индустрија.

“Во електронската мобилност, каде што сакаме да бидеме лидер на пазарот, развиваме сопствен бренд MS Energy, со кој гледаме одлична прилика. Ова е нов пазар кој штотуку се дефинира. Веќе нудиме електрични тротинети и велосипеди под нашиот бренд, а во иднина и други лесни електрични возила. Планираниот годишен капацитет на новата фабрика ќе биде 50.000 електрични велосипеди или тротинети “, вели во интервју за Јутарњи, Мирослав Хузјак, претседател на Управниот одбор на M SAN Група, кој ја води компанијата речиси една и пол деценија.

Според него, трендовите во светот, пред се во ЕУ, се движат во насока на е-мобилност во сите сегменти. Од друга страна, во Кина веќе има лесни возила чии цени се помали од 5.000 долари.

Фокусот на M SAN Група е на развој на производи достапни за секој корисник, без разлика дали сакаат да бидат различни, еколошки посвесни или само попрактични. Во опсегот на производи што ги развиваат, ќе има модели за оние што бараат, но и за корисници кои само сакаат квалитетен производ за секојдневна употреба, рече тој.

“Засега се фокусиравме на велосипеди и тротинети, но во иднина планираме да ја прошириме палетата на производи и на такви лесни и ценовно пристапни електрични возила и тоа ќе биде нашиот следен фокус во развојот на MS Energy“, вели Хузјак.

Фото: Pixabay