Компанијата позната по Космодиск, Дормео и Делимано во Хрватска оди во стечај! Половина од работниците веќе си заминаа

165

По претстечајот прогласен во јули на Стопанскиот суд во Загреб, компанијата Студио Модерна – ТВ продажби, во сопственост на словенечкиот тајкун Санди Чешко, чека официјална судска одлука за отворање на стечајот, потврди за 24 sata.hr. прет -стечаен, или наскоро, стечаен управник Јосип Дујмовиќ. Станува збор за компанија позната по Топ шоп, Дормео, Делимано и Космодиск, која пред стечај вработуваше околу 400 луѓе, а од нив останаа околу двесте.

Дујмовиќ потврдува дека приближно половина од работниците си заминале, а што ќе биде со преостанатата половина ќе одлучи Собранието.

– Ја чекаме официјалната судска одлука за отворање на стечајот, по што ќе започне рокот од 60 дена во кој доверителите треба да ги пријават своите побарувања, па ќе видиме кои се сите. На собрание ќе се донесе одлука во која насока да се продолжи – можни решенија се, теоретски, доверителите да одлучат да  продолжи бизнисот, да продолжат само дел од бизнисот или сè заедно да затворат, затворат и  распродадат сè, вели Дујмовиќ, кој по сила на закон ќе биде назначен за стечаен управител.

На прашањето што се случи со компанијата во Хрватска со некогаш многу популарни производи, што ја доведе до ова сценарио, тој одговара како на неа влијаеле пандемијата, војната во Украина, инфлацијата, нарушувањата во транспортот и снабдувањето, сите последователни нарушувања на пазарот.

– Доцнат платите, даноците и ДДВ-то, нема пари за нова стока, а секој месец на пролонгирање на агонијата се продлабочува проблемот. Колку време ќе биде потребно за да се постигне решение зависи од склопувањето – може или не е многу брзо. Има случаи кои брзо се решаваат, има и долгорочни, одговара Дујмовиќ на прашањето кога би можело да се знае дали компанијата ќе продолжи да работи, или ќе згасне.

Нејзините долгови, според претстечајните податоци, изнесуваат 14 милиони евра.

-Ќе видиме колку навистина се тие кога доверителите ќе ги пријават своите побарувања, од доказите претпоставувам дека сумата ќе биде еднаква, но тоа ќе го знаеме дури кога ќе помине рокот за пријавување на побарувањата, вели управителот. Самата компанија побарала претстечај поради немање ликвидност во износ од 1,1 милион евра.

Чешко основаше компанија ќерка во Хрватска во 1997 година, а пред пандемијата, приходите тука се движеа меѓу 35 и 37 милиони евра, додека минатата година паднаа на 21,7 милиони евра.