Компанијата Zoom е принудена да донесе тешка одлука. Директорот најави: „Ќе си ја намалам платата за 98 отсто“

41

Zoom во вторникот објави планови за отпуштање на околу 1.300 работници, или 15% од својата работна сила, се вели во блог пост на веб-страницата на компанијата.

Извршниот директор Ерик Јуан напиша во блог пост дека додека светот продолжува да се прилагодува на животот по пандемијата Ковид, компанијата мора да се прилагоди на „неизвесностите на глобалната економија“, како и „нејзиниот ефект врз нашите клиенти“.

Zoom порасна за време на пандемијата кога луѓето беа принудени да работат од дома и се свртеа кон софтверот за видео разговор за да останат во контакт со колегите, пријателите и семејството.

„Работевме неуморно за да го подобриме Zoom за нашите клиенти и корисници. Но, и ние погрешивме“, рече Јуан. „Не одвоивме толку време колку што ни требаше за темелно да ги анализираме нашите тимови или да процениме дали растеме одржливо, според нашите највисоки приоритети.

Јуан рече дека кратењата ќе ги погодат сите организации во Zoom и дека на вработените кои ќе бидат отпуштени ќе им биде понудена плата до 16 недели и здравствено осигурување. Извршниот директор, исто така, рече дека планира да ја намали сопствената плата за претстојната фискална година за 98%, а исто така се откажува од својот корпоративен бонус за 2023 година.

„Како извршен директор и основач на Zoom, јас сум одговорен за овие грешки и активностите што ги преземаме денес – и сакам да покажам одговорност не само со моите зборови, туку и со моите постапки“, напиша Јуан во објавата.

Огласот за отпуштање на компанијата го означува последниот круг на укинување на работни места во технолошката индустрија, бидејќи Dell во понеделникот ги објави плановите за укинување на 6.650 работни места. Во јануари Google откри планови за укинување на повеќе од 12.000 работни места, Microsoft откри планови за укинување на 10.000 работни места, а Salesforce објави планови за укинување на 7.000 работни места.

Фото: Facebook