Конфликтите во Европскиот парламент ја забавија регулацијата на Big Tech компаниите

14

Интервенцијата на Европскиот парламент минатиот месец предизвика фрустрации на пратениците кои ги попречуваат напорите на Европската унија (ЕУ) да ги намали овластувањата што технолошките гиганти, познати под заедничкото име Big Tech, ги имаат во заедницата. Минатата година, ЕУ претстави радикални нацрт-регулативи што ќе ги дефинира одговорностите на компаниите како што се Гугл, Фејсбук и Амазон и ќе ги регулира нивните платформи за да овозможи фер конкуренција.

Овој пакет мерки остана замрзнат во Европскиот парламент, а сега постои можност да биде доста доцна или да биде занемарен, пренесе „Фајненшл тајмс“.

Во Брисел дури стравуваат дека новите прописи нема да стапат на сила пред европската комесарка за заштита на конкуренцијата и дигиталната ера, Маргрет Вестагер, да ја напушти својата позиција за три години.

Покрај тоа, бавниот напредок по ова прашање им дава на компаниите повеќе време за целосно стекнување на клучните економски сектори во Европа.

Пакетот регулативи предложени во парламентот го вклучуваат Законот за дигитални пазари (ДМА), дизајниран да ги обврзе компаниите како што се Гугл да обезбедат еднакви услови за сите нивни онлајн платформи и Законот за дигитални услуги (ДСА), кој пропишува обврски за Big Tech компании за да спречат да се најдат нелегални содржини на нивните платформи. Сепак, донесувањето на овие закони го подели парламентот на неколку фронта.

Најголемата дебата е за тоа кои компании треба да бидат опфатени со овие прописи. Пратеникот што ја претставува политичката партија на групата ЕНП Андреас Шваб побара законите да се фокусираат само на најголемите платформи.

Еден од предлозите на Шваб е дека само компаниите чија вредност надминува 80 милијарди евра подлежат на новите закони. Тој, исто така, смета дека треба да бидат насочени само клучните дигитални услуги во секоја од овие компании. На пример, Google треба да ги регулира пребарувањата и рекламирањето. Тој додаде дека премногу широко поле на дејствување може да го забави или спречи спроведувањето на законот.

Главниот противник на ова гледиште е данскиот пратеник Пол Танг, кој смета дека регулирањето на бизнисот во петте или шест најголеми компании не решава ништо, и дека законот треба да ги вклучи оние вредни повеќе од 50 милијарди евра, како што е Airbnb, холандска платформа Booking.com и германски SAP.

Некои пратеници се надеваат дека ќе се постигне решение пред промената на претседателството со ЕУ во 2022 година, а минатата недела се одржа состанок на сите политички партии во парламентот со цел надминување на разликите во мислењата.

Во меѓувреме, земјите од ЕУ, исто така, се обидуваат да влијаат на исходот од овој процес. Во Франција сакаат секоја земја да има поголеми овластувања кога станува збор за казни за Big Tech компаниите. Во Ирска и Луксембург, каде што се наоѓа седиштето на неколку големи компании, се за статус кво состојба.

Според сегашниот закон, само земјите каде што се наоѓаат дирекциите на Big Tech фирмите имаат право да изрекуваат одредени казни за платформи со нелегална содржина.