Корејската влада финансиски ја казни Тесла: Податоците за зимскиот опсег не се точни!

43

Јужнокорејскиот антимонополски регулатор соопшти дека ќе ја казни Тесла со 2,85 милијарди вони (2,2 милиони долари) затоа што не ги информирала своите клиенти за пократкиот опсег на возење на нивните електрични возила (ЕВ) на ниски температури.

Корејската комисија за фер трговија (KFTC) објави на својата официјална локална веб-страница од август дека „Тесла“ го преувеличува „досегот на своите автомобили со едно полнење, нивната економичност на гориво во споредба со возилата на бензин и перформансите на своите суперполначи“.

Опсегот на возење на автомобилите на американскиот производител на електрични возила се намалува на студено време до 50,5 отсто во споредба со начинот на кој тие се рекламираат на интернет, се вели во соопштението на KFTC во вторникот.

На својата веб-страница, Тесла дава совети за зимско возење, како што е претходно климатизација на возилото со надворешни извори на енергија и користење на ажурираната апликација Енерџи за следење на потрошувачката на енергија, но не споменува губење на опсегот на возење при температури под нулата.

Во 2021 година, Граѓаните обединети за потрошувачки суверенитет, јужнокорејска групација на потрошувачи, изјавија дека опсегот на возење на повеќето електрични возила се намалил до 40 отсто при ниски температури кога батериите треба да се загреат, а најмногу страда Тесла.

Минатата година, KFTC го казни германскиот производител на автомобили Мерцедес-Бенц и неговата корејска единица со 20,2 милијарди вони за лажно рекламирање поврзано со емисиите на неговите дизел патнички возила.