Корекција на пазарот – Биткоинот падна на 60.000 долари

30

Откако оствари големи добивки во октомври, Биткоин се прилагоди на нешто повеќе од 60.000 долари.

Биткоинот, водечката криптовалута, влезе во „црвено“ на месечната табела, бришејќи голем дел од заработката во ноември.

Криптовалутата падна во текот на денот до 60.400 долари според податоците од CoinMarketCap, паѓајќи за 7% во последните 24 часа.

Ова е најниското ниво што го забележала криптовалутата од 6 ноември.

Етереум објави поостра корекција од Биткоин, паѓајќи на 4.271 долари претходно денес.

И двете најголеми криптовалути се околу 10% пониски од нивните најнови рекордни нивоа.

Според податоците обезбедени од Coinglass, долги позиции во вредност од 492,2 милиони долари се ликвидирани во последните 12 часа.

Лајткоин и Чејнлинк паднаа за повеќе од 10% во последните 24 часа, известувајќи за најголем пад меѓу главните алткоини.