Креаторот на XRP сака да го промени кодот на Bitcoin

69

Гринпис, заедно со другите еколошки групи и извршниот директор на Ripple, Крис Ларсен, започнаа нов потфат чија цел е да го премести Bitcoin од неговиот механизам PoW на нешто „поеколошки“.

Кампањата „Промени го кодот, а не климата“ ќе вклучи реклами во водечките медиуми, се вели во извештајот на Блумберг. Мисијата на кампањата е да ги убеди копачите на биткоин, лидерите во индустријата и влијателните луѓе како што се Илон Маск од Tesla и извршниот директор на Block Џек Дорси да го преработат тековниот софтверски код на мрежата и да го променат со друг метод за валидација (PoS).

Потребен е тековниот консензус за доказ за работа (PoW) за да се додадат нови блокови во Bitcoin блокчејнот. Иако методот досега успеа да ја заштити мрежата од 51% од нападите, беше жестоко критикуван за користење на многу енергија. Ларсен всушност верува дека BTC за пет години ќе троши енергија колку и Јапонија.

Дебатата за потрошувачката на енергија се интензивираше во последниве години бидејќи некои експерти го поврзуваат рударството на Bitcoin со зголемените глобални емисии на јаглерод. Tesla ги суспендираше плаќањата со BTC во мај 2021 година поради „еколошки грижи“.

Откако прифаќе донации во Bitcoin повеќе од седум години, почнувајќи од 2014 година, Гринпис исто така престана да работи со BTC во приближно исто време како и Tesla поради истите грижи.

Втората по големина мрежа во светот, Etherium, во моментов исто така го користи истиот PoW алгоритам како Bitcoin. Сепак, тој е во процес на префрлување на PoS, за кој повеќето луѓе веруваат дека е поеколошки поради значително помалата потрошувачка на енергија.

„Сега со промената на Ethereum, Bitcoin е навистина абнормалниот во равенката. Некои од поновите протоколи, Solana и Cardano, се изградени на ниска енергија“, изјави креаторот на XRP за Bloomberg.

Во моментов, Ларсен вели дека патеката на Bitcoin е „неодржлива“. Но, водечката криптовалута може да го реши досадниот проблем со јаглеродниот отпечаток ако се придвижи кон нискоенергетски консензус, како Ethereum.

Тој, исто така, ја отфрли идејата дека кампањата е борба против Bitcoin, истакнувајќи дека поседува и Ethereum и Bitcoin и сака да види успех на двете криптовалути. „Ако бев загрижен за Bitcoin како конкурент, веројатно најдоброто нешто што можам да направам е да го пуштам да оди по овој пат“, додаде Ларсен.