Криптовалутите нема туку така да престанат да постојат

34

Глобалните регулатори не можат да си дозволат само да остават криптото да гори, вели Клас Нот, човекот кој ги надгледува меѓународните напори да се стави секторот под контрола.

Крипто индустријата апсорбираше некои удари во текот на изминатата година, вклучувајќи го и колапсот на берзата FTX во ноември.

Ова доведе до повици во некои кругови за регулаторите да се тргнат настрана и да дозволат криптократерот да се продлабочи, наместо да спроведуваат регулативи кои би можеле да ги легитимизираат шпекулативните средства.

„Тоа е малку претерување“, рече Кнот, претседател на Одборот за финансиска стабилност, за Политико во интервјуто кон крајот на април. Целата оваа стратегија „нека изгори“, јас не верувам во неа.

Навистина, очекувањата дека криптовалутите ќе умрат од сопствените рани се покажаа како прерани: колапсот на голем број американски регионални банки го оживеа верувањето дека дигиталните валути ќе ги надживеат традиционалните средства за плаќање. Биткоинот порасна за речиси 50 проценти откако пропадна Silicon Valley Bank, додека пазарната капитализација на стабилниот коин Тетер – се врати на местото каде што беше пред првиот од минатогодишните големи крипто скандали.

FSB, меѓународно тело за поставување стандарди, работи на глобална регулаторна рамка за крипто-средства и стабилни коини, а конечните препораки се очекува да бидат објавени во јули.

Според предлозите, кои сè уште не се финализирани, криптовалутите ќе станат предмет на построг надзор, заедно со силни правила за споделување информации, откривање, управување и управување со ризик – како и другите финансиски пазари.

Кнот, кој исто така ја предводи холандската централна банка, рече дека ова ја одразува реалноста дека постои крипто пазар и дека обичните луѓе ги инвестираат своите пари во него – и покрај редовните предупредувања од официјалните лица за неговата ризичност и постојаното присуство на измами.

„Живееме во слободен свет. Доколку инвеститорите и потрошувачите одлучат да инвестираат во овие крипто средства, тогаш на нас зависи да обезбедиме соодветен регулаторен одговор“, рече тој.

Тоа е, исто така, затоа што некои од криптовалутите, вклучително и FTX, го повторија лошото однесување од светот на традиционалните финансии што регулативата за хартии од вредност има за цел да го спречи – вклучително и основните работи, како што е злоупотреба на средства на клиентите.

Кнот ги истакна постојаните „сериозни проблеми“ со секторот, како што се конфликтите на интереси во крипто-конгломератите и потребата да се задржи влијанието надвор од системот.

„Тоа се структурни слабости кои нема да исчезнат“, додаде тој.