Криптовалутите станаа инфраструктура, брокерите ќе треба да ги пријават трансакциите

14

Преговарачите во Сенатот, кои не се секогаш познати по своето знаење за технологијата – постигнаа напредок во врска со регулативите за онлајн трансакции, познати како криптовалути.

Преговарачите успеаја да постигнат двостран консензус и главно се занимаваат со оваа нова индустрија, која користи блокчејн технологија за онлајн трансакции.

Водечкиот преговарач во Сенатот ова го кажа поотворено во понеделникот, опишувајќи ја криптовалутата како “прашање што ги мачи“. Неговиот колега ги нарече “нова тема за толку многу луѓе во американскиот Сенат“.

Како што пишува СNN, повикувајќи се на зборовите на Синтија Лумис, просечната возраст на сенаторите е 64,3 години, додека таа бројка во Белата куќа е 58,4 години.

Меѓу американските инвеститори постари од 50 години, 76% велат дека дури и не слушнале за криптовалути, според анкетата на Gallup. Одредбата за данок за криптовалути во последен момент беше вклучено во минатонеделната сметка за инфраструктура од 1,2 трилиони долари, што ги отежнува преговорите за инфраструктурата поради жестокиот спор околу предложените барања за даночно известување за трансакции со криптовалути.

Исто така, ова предизвика остро негодување поради “почетниот јазик“ на предметот. Во понеделникот, главните сенатори објавија промена во одредбата, за која преговараа со Министерството за финансии, и која е фокусирана на регулирање на дигиталните средства со барање на брокерите да ги пријават своите трансакции.

Републиканецот од Вајоминг рече: “Конечно успеавме да илустрираме дека има многу луѓе заинтересирани за дигитална сопственост и кои сега имаат контакт со нивниот сенатор. Американските инвеститори веќе покажуваат зголемен интерес за криптовалути, како биткоин“.

Меѓу возрасните со 10.000 американски долари или повеќе, инвестирани во акции, обврзници или заеднички фондови, без разлика дали се во или надвор од пензиските фондови, 6% велат дека поседуваат биткоин, според истата анкета на Gallup. Ова е значително зголемување во споредба со 2% забележано во мај 2018 година.

Покрај тоа, бројката се искачува уште повисоко, до 13%, за инвеститори помлади од 50 години. Gallup ги споредува сегашните нивоа на сопственост на биткоин со златото.

Фото: Freepik