Криптовалутите тонат, но инвеститорите сè уште покажуваат интерес

44

Неделниот пад на светските пазари е особено изразен на крипто пазарот.
Биткоинот, кој изгуби повеќе од една третина од својата вредност во последните седум дена, веќе некое време држи над 20.000 долари, апред два дена таа пречка се намали.

Биткоинот веќе е околу 75 отсто оддалечен од рекордот. Паузата е очигледна кај сите криптовалути, дури и етерот вреди помалку од 1.000 долари (за десет дена изгуби 45 проценти од вредноста). И покрај големиот пад што ги потресе сопствениците на криптовалути оваа година, Bank of America Global Research открива дека малопродажниот интерес за овој сегмент од пазарот останува висок.

Во истражувањето на повеќе од 1.000 испитаници на почетокот на јуни, повеќе од 90 отсто од испитаниците изјавиле дека планираат да купат криптовалути во следните шест месеци.